Het is wachten geblazen tot wij de economische gevolgen merken van de Houthi-rebellen in de Rode Zee
De militaire aanwezigheid van de Houthi-rebellen in de Rode Zee zorgt ervoor dat rederijen ervoor kiezen om te varen. De gevolgen daarvan zijn nog niet direct voelbaar, maar dat lijkt een kwestie van tijd, zegt Annet Koster, directeur Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Zo'n 90 procent van alle goederen wordt wereldwijd over zee vervoerd. Het gaat bijvoorbeeld om kleding, speelgoed, televisies, maar ook voedsel. Door de onrust in de Rode Zee, waar de Houthi's zich manifesteren, is een van de drukste zeeroutes onveilig geworden.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"Een aantal reders zei al direct om te varen, toen dit in november begon", zegt Koster. Een ander deel van de reders dacht nog veilig door te kunnen varen toen de Amerikanen samen een veiligheidsoperatie waren gestart, vertelt ze. Die situatie lijkt nu snel te veranderen.
Rol van Nederland
Vorige week besloot de VS in samenwerking met de Britten Houthi-doeleinden te bombarderen in Jemen. Nederland was onderdeel van deze coalitie, waar in totaal zes landen aan meededen. Koster houdt daar een dubbelgevoel aan over. "Enerzijds juichen wij dit hartstikke toe, want wij staan als Nederlandse reders voor die vrije doorvaart, voor de veiligheid van onze schepen en onze bemanningen."
Wat de directeur dwarszit, is het feit dat Nederland als enige EU-land participeert. "Dat maakt dat wij enorm onder een vergrootglas zijn komen te liggen. Het risico is nu verhoogd. In alle risicorapportages die wij ontvangen dat wij gelijkstaan aan de Israëlische schepen. Dat is iets wat wij niet hebben gewild."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Koster noemt de huidige situatie "een soort catch-22 (een paradoxale situatie, red.). Wij ondersteunen het, want er mag gewoon niet gespeeld worden met de vrije doorvaart. Alleen, had die coalitie breder gekregen".
'Het kan nog even duren'
Amerikadeskundige Willem Post hoort vanuit Amerikaanse bronnen dat "dit nog een hele tijd kan duren". Het is namelijk niet zo dat de Houthi-rebellen zich in een handomdraai laten wegblazen. "Ze zijn zeer zwaar bewapend en kunnen dit echt lang volhouden", vreest Post.
"Het nog even duren voordat wij de gevolgen merken. Het ligt niet in een keer stil", reageert Koster. Toch is er in sommige segmenten al beweging te zien. "Op dit moment valt de olie- en gasprijs nog mee. Maar gisteren heeft Qatar gezegd lng niet meer door de Rode Zee te vervoeren, dat gaat iets doen met de prijzen. De grote containerliners zeggen formeel daar niet meer doorheen te varen. Je ziet de containerprijzen meteen sky high gaan."