main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 13 januari 2024 — 20:45

Jeugd worstelt steeds meer met negatieve impact van sociale media: ‘Een like is geen liefde’

Kinder- en jeugdpsychiater Miranda Fredriks ziet door sociale media steeds meer kinderen met ziektebeelden als anorexia binnenlopen. De reikwijdte en toegankelijkheid van video’s op sociale mediaplatformen zorgt ervoor dat deze kwestie onder de jeugd heel ingewikkeld is, aldus Fredriks. “Er zijn altijd filmpjes te vinden van dunnere meisjes op bijvoorbeeld TikTok en het idee is dat je dan ook heel gelukkig bent. Je bent helemaal niet gelukkiger, maar de ziekte vertelt dat je steeds dunner moet zijn om gelukkig te zijn.”

Trigger warning: dit artikel gaat over zelfdoding.

Ze benadrukt dat sociale media niet op iedereen een negatieve invloed heeft. Ze gelooft dat “90 procent daar prima mee om kan gaan”. “Maar voor een kwetsbare groep, die somber is en suïcidaal, is het een heel gevaarlijk medium. Je trekt je terug, je hebt een laag zelfbeeld en 24/7 krijg je beelden binnen van hoe je bijvoorbeeld af moet vallen”, aldus Fredriks in het radioprogramma In de Kantine op NPO Radio 1.

‘Ga sociale media positief inzetten’

Sociale mediaplatforms trekken nu zelf de teugels aan. Fredriks ziet dat als een positieve ontwikkeling, maar we zijn er volgens haar nog lang niet. “Het heeft zo’n grote invloed, terwijl we er te weinig zicht op hebben. Wat Meta nu heeft gedaan bij Facebook vind ik heel goed. Als je zoekt op bijvoorbeeld ‘zelfbeschadiging’ of ‘anorexia’, word je direct naar hulplijnen verwezen. Dan ga je sociale media positief inzetten. Daar moeten we de komende jaren naartoe”, benadrukt Fredriks.

Ze roept op dat jongeren die gevoelig zijn voor beïnvloeding van sociale media erover moeten blijven praten. “Blijf zoeken naar wat je wel trekt in het leven. Waar word je blij van? Het is een manier van omgaan met je rot voelen. Als je daar erg op focust, hoef je met het onderliggende niet bezig te zijn. Door sociale media blijf je in een fuik zitten, terwijl de wereld veel meer is.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Zelfvertrouwen extreem laag’

Schrijfster en voormalig model Tanja Kok schreef eerder een kritisch boek over de modellenwereld en benadrukt dat mensen op sociale media moeten stoppen met vergelijken. “Een like is geen liefde. Het zelfvertrouwen van jongens en meisjes is zo extreem laag.” Fredriks ziet ook dat jongeren hun lichaam veelvuldig met anderen vergelijken. “Je kijkt naar anderen en denkt bij jezelf: ‘wie is het dunst?’. Je wilt namelijk zelf altijd de dunste zijn, omdat je dan in de terminologie van de ziekte de ‘beste’ bent.”

Tekst gaat verder onder de X:

Kok had een schoonzus die jarenlang anorexia had en zij heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd. “Ik heb dat van dichtbij gezien. Ik denk dat het een rotleven is als je dat in je hoofd hebt. Zij wist allerlei trucjes.” Kok pleit ervoor dat websites of platforms met tips voor zelfdoding verbannen moeten worden.

Fredriks benadrukt dat tips voor zelfdoding tien jaar geleden al op grote schaal online te vinden waren. “Wat wel erg veranderd is, is dat groepen worden gevormd op sociale media. Daarin zijn ze zo afgescheiden, waardoor ze zich niet meer kunnen toetsen aan anderen. Zij leren elkaar alles. Dat is het grote gevaar.”

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 113 of ga naar www.113.nl. Stichting Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar.

Lees ook:

Fidan Ekiz over sociale media: ‘Hoe blijf je wel up-to-date, maar filter je de negativiteit?’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer