Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Is de politieke leegloop de schuld van Rutte? ‘Heeft zelf de deur op een kier gezet’

Rick Hartkamp

Tweede Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract (NSC) Nicolien van Vroonhoven noemt het vertrek van demissionair Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers 'onbegrijpelijk'. Ze geeft demissionair premier Mark Rutte de schuld van de leegloop van bewindslieden, omdat hij zelf de deur op een kier zette toen hij aangaf secretaris-generaal van de NAVO te willen worden. Van Vroonhoven eist meer regels tegenover bewindspersonen die willen vertrekken.

"Alle bewindspersonen vallen één voor één af. Dat kan toch niet? We hebben een demissionair kabinet en de finish is in zicht, maar je hoort wel nog even op je post te blijven om het land behoorlijk achter te laten", benadrukt Van Vroonhoven in het televisieprogramma Op1 op NPO 1. In minder dan twee maanden tijd stapten D66'ers Sigrid Kaag (Financiën), Gunay Uslu (Media en Cultuur) en Ernst Kuipers (Volksgezondheid) op. Eerder vertrok minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra naar Brussel.

Tekst gaat verder onder de X:

Reactie Rutte

Rutte zegt op zijn beurt dat het vertrek van de bewindslieden "uitlegbaar" is. "We zijn alleen maar trots als we mensen kunnen leveren aan grote internationale functies", doelt Rutte op Hoekstra als Eurocommissaris en Kaag als nieuwe VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza. Van Vroonhoven: "Het kan toch niet zo zijn dat je al deze mensen voor topfuncties uit het kabinet moet halen? Er zijn ook hele goede andere mensen in Nederland."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Strenger tegenover vertrek

Een bewindspersoon die wil vertrekken, moet zijn ontslag indienen en de koning geeft altijd automatisch akkoord, legt Van Vroonhoven uit. "Dat moet de koning helemaal niet automatisch en meteen doen. Laat mensen er ook een nachtje over slapen." Het Tweede Kamerlid van NSC wil de minister-president, die daarvoor verantwoordelijk is, verzoeken om een ontslag van een politicus niet meteen te verlenen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau