Zo denkt minister Harbers het hoogwaterprobleem in de toekomst tegen te gaan
Het water staat Nederland bijna letterlijk aan de lippen. Toch hoeven wij ons geen grote zorgen te maken, zegt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). "De maatregelen hebben geholpen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Maas, de Rijn, het Markermeer. Slechts enkele plekken in ons land waar overstromingen plaatsvonden de afgelopen tijden. "Het zet ons weer op scherp", zegt Harbers. "Wij zitten in een laaggelegen deltaland, dat voor een deel onder zeeniveau ligt. Dan moet je permanent bewust zijn van dat risico en dat het hard werken is om ons met z'n allen veilig te houden."
Rivieren de ruimte geven
Nederland kende zo'n 30 jaar geleden een grote overstroming in de Betuwe. Vrijwel direct erna werd 900 kilometer dijk versterkt, zijn uiterwaarden vergroot en werd meer ruimte gemaakt voor de rivier. "Wat je nu ziet bij dit soort wateroverlast, is dat de maatregelen zin hebben. Ze hebben ons weerhouden van ergere dingen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
De vraag rijst wat nu te doen tegen overstromingsgevaar. "Het is alles tegelijk. We gaan meer ruimte geven aan de rivieren", stelt Harbers. Het idee daarachter is dat als sprake is van hoogwater, je water tijdelijk kunt bufferen.
Dijken versterken
We hebben ook nog onze dijken. "Daar wordt permanent aan gewerkt. Alles is de afgelopen jaren geïnspecteerd. We hebben 2000 kilometer aan dijk en die staat niet op springen. Maar die dijken moeten wij tussen nu en 2050 wel versterken. Daar hebben we het geld voor en daar werken waterschappen en provincies aan."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Daarnaast is Harbers met provincies en gemeenten aan het kijken waar niet meer gebouwd moet worden de komende tijd. "Omdat je weet dat in de toekomst huizen daar te veel risico lopen. Het zijn kleine delen in Nederland, maar daar moeten we wel strenger in worden."