Vakanties worden in 2024 duurder: dit is de beste boekingsperiode
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vakanties worden in 2024 duurder: dit is de beste boekingsperiode

Rick Hartkamp

Nederlanders gaan dit jaar minder op vakantie in eigen land en willen liever naar het buitenland. Dat een zonvakantie dit jaar opnieuw duurder is, maakt reizigers ogenschijnlijk weinig uit. "Ik verwacht dat we tien á vijftien procent meer vakanties gaan boeken dan vorig jaar", zegt directeur van reiskoepel ANVR Frank Oostdam in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Voor ons wordt dit het beste reisjaar ooit."

Oostdam ziet dat voor de reisbranche dit jaar de zon volop gaat schijnen. "Misschien is het de positieve erfenis van corona dat mensen nog meer belang hechten aan vakantie. Met name de zomervakantie is echt heilig. Dat merken wij en daar zijn wij blij mee."

Wanneer boeken?

Wanneer is nu de beste periode om te boeken? Volgens Oostdam is dat per persoon verschillend. "Als je een gezin met kinderen hebt en je bent afhankelijk van schoolvakanties, dan zou mijn advies zijn om nu te boeken. Dat is echt geen commercieel verhaal, maar dan kan je gebruikmaken van vroegboekkorting. Dan weet je in ieder geval dat je op vakantie kunt. Als je geen verbindingen hebt, dan kan je rustig nog even wachten."

De ANVR-directeur ziet dat veel mensen terugvallen in een oud patroon. "Namelijk dat ze gewoon boeken in het eerste kwartaal van het jaar." Een last minute vakantie boeken is nog zeer in trek. "Door het baggerweer dat we de afgelopen weken hebben gehad, boeken mensen met name veel last minute vakanties naar de zon deze winter. Het slechte weer heeft voor ons wat dat betreft een goede rol gespeeld."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Vakanties steeds duurder

In 2023 werden vakanties gemiddeld 12,3 procent duurder. Daar kan in 2024 nog eens 10 procent bovenop komen. "Ik verwacht dat die prijzen zich wel iets meer gaan stabiliseren. We hebben niet meer de prijsstijgingen van het afgelopen jaar, maar het is inderdaad flink duurder geworden", erkent Oostdam.

Mensen willen op vakantie, ongedacht de prijs, ziet Oostdam. "Al merk je wel dat de kostenbewustwording toeneemt. Mensen letten iets meer op de portemonnee, maar willen ook gewoon gaan."

Populaire vakantiebestemmingen

"Het is niet zo dat binnenlandse vakanties in de verdrukking zitten", benadrukt de directeur van ANVR. "Het is gestabiliseerd en ook hier zie je een terugval in een oud patroon. In de zomervakantie zijn mensen weer geneigd om naar het buitenland op vakantie te gaan. Dat merken wij in de boekingen en op de vakantiebeurs."

Tekst gaat verder onder de X:

Albanië heeft naast de 'reguliere' vakantiebestemmingen onder Nederlanders inmiddels ook zijn intrede gemaakt in de lijst van meest geliefde vakantielanden. "Vooral bij mensen van 20 tot 30 jaar, die al TikTokkend door het land trekken. Verder vallen we terug in de oude patronen." Duitsland, Frankrijk en Italië blijven bijvoorbeeld populair.

Volgens Oostdam heeft het tv-programma Wie is de Mol bijgedragen aan de populariteit van Albanië onder vakantiegangers. De invloed van tv-programma's die worden opgenomen in het buitenland, mag volgens hem niet worden onderschat. "Maar Albanië was voor mij echt een verrassing."

Omdat vorig jaar door de nasleep van de coronacrisis een aantal verre landen nog gesloten was voor toerisme, lagen deze bestemmingen minder voor de hand. Dat is verleden tijd en Oostdam verwacht dat intercontinentale reizen aan populariteit gaan winnen. "De Verenigde Staten, Thailand of landen in Afrika", noemt hij potentiële bestemmingen.

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start!

Multigenerationeel reizen

Een andere trend die de ANVR-directeur ziet is multigenerationeel reizen. "Dat opa en oma bijvoorbeeld meegaan. Dat is leuk voor de ouders, die kunnen dan ook zelf eens alleen op pad. We zien steeds meer dat drie generaties samen met elkaar op vakantie gaan."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau