Bloembollenoogst valt in het water door grillig weer: ‘Politiek moet zich minder bemoeien’
Vanwege de zware regenval van de afgelopen weken maken bloembollentelers zich zorgen over hun oogst. En met de stevige vorst aan de grond wordt het er ook niet beter op in de Bollenstreek, vertelt Simon Jennings, voorzitter van de Vereniging voor Bloembollencultuur, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Kunnen we nog dit voorjaar door tulpenvelden lopen in de Bollenstreek? Door het grillige weer van de afgelopen tijd loopt de groei van de bollen ruim anderhalve maand achter. Jennings vertelt dat vorige week juist te nat was en de grond nu weer te hard is. "De gevolgen zijn dat de bol minder hard groeit en dat betekent minder opbrengst. Daar heeft iedereen mee te maken in deze regio."
Jennings verwacht zo'n vijftien tot twintig procent minder oogst. "Iedereen is erg ongerust en ze wachten allemaal af tot eerst alles opkomt, en dan gaan ze verkopen. Iedereen wacht een beetje met verkopen op dit moment."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Den Haag moet zich minder bemoeien met de teelt
Bloembollentelers kijken voor oplossingen naar politiek Den Haag. Hen wordt nu door allerlei regelgeving vaste data opgelegd wanneer ze mogen oogsten en zaaien. "Laat ons met de natuur werken zoals we dat al eeuwen gewend zijn. Dan zullen wij goed zorgen dat we een goed inkomen voor de BV Nederland genereren", zegt Jennings.
In september vorig jaar waren aardappeltelers ook al boos op demissionair landbouwminister Piet Adema. Het ministerie verwachtte dat de telers hun oogst zouden rooien voor 1 oktober. Zo niet, dan mogen ze in 2024 minder mest uitstrooien over het land. "Het is een utopie dat je in oktober aardappelen kunt oogsten", reageerde teler Pieter Evenhuis toen in Goedemorgen Nederland.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start!
Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers reageert in de studio dat "hoe onlogisch soms ook, die data wel een functie hebben om te voorkomen dat er nog meer vervuiling in het water komt". Boeren en telers maken veelal gebruik van diverse bestrijdingsmiddelen die vervolgens het grondwater kunnen vervuilen. Om dit te voorkomen heeft de politiek vaste data gepland waar de telers zich aan moeten houden om zo de grondwaterkwaliteit op peil te houden.