main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 september 2023 — 16:42

Aardappeltelers boos op minister: ‘Utopie om te denken dat je in oktober je aardappelen kunt oogsten’

Aardappeltelers in Nederland zijn boos op demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie verwacht dat de telers hun aardappels rooien voor 1 oktober. Zo niet, dan mogen ze volgend jaar minder mest uitstrooien op het land. Teler en tevens bestuurslid bij LTO Pieter Evenhuis zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1: “Het is een utopie dat je in oktober je aardappelen kunt oogsten”.

Evenhuis heeft ruim 800 voetbalvelden aan aardappels in de bodem. Toch weigert hij om aan de eisen van de minister te voldoen en start pas over drie weken met rooien. “Normaal oogsten wij de hele maand oktober, dat is onze oogstmaand”, zegt hij. “Die aardappel kun je niet zo veel vervroegen dat wij voor oktober klaar kunnen zijn.”

De datum van 1 oktober is werd dit voorjaar al vastgelegd, maar zelfs toen wisten de boeren al dat dit onuitvoerbaar is. Andries Middag, directeur bij de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie, vindt de regeling ondoelmatig. “Hij doet niet wat hij zou moeten doen: de verbetering van de waterkwaliteit”, zegt hij.

Het idee is dat door eerder te rooien de waterkwaliteit wordt verbeterd en er minder stikstof vrijkomt. Onzin, vindt Middag. “Er is een zogenaamde commissie van deskundigen en die hebben in al hun deskundigheid gezegd dat de meeste aardappelen in juli en augustus al geoogst worden. Waar ze dat op gebaseerd hebben weet ik niet.” Hij verwacht dat op 1 oktober 85 procent van alle Nederlandse aardappelen nog in de grond zullen zitten.

Voedselkwaliteit

Als alle aardappels voor 1 oktober worden gerooid, zal dat niet ten goede komen aan de voedselkwaliteit, meent boer Evenhuis. Op zich zijn de aardappels qua formaat redelijk voldoende, maar zou die binnen een week moeten zijn verwerkt. “Het velletje wrijf ik er zo af en dat gebeurt ook als wij ze oogsten. Dan loopt de aardappel leeg en is hij verrot en dus niet houdbaar”, zegt Evenhuis. De verwerkende industrie werkt het hele jaar door, zegt hij. Een deel van de oogst gaat daarom direct naar de fabriek toe, maar een groter deel blijft makkelijk tot volgende zomer nog in de schuur liggen en wordt pas in de loop van het seizoen geleverd.

Tekst gaat verder onder de X:

Als de aardappelboer er toch voor kiest om de aardappels nu uit de grond te halen, dan vraagt Evenhuis zich af welke prijs ervoor zal worden betaald. De aardappels zijn kleiner van stuk en minder in kwaliteit. “Als het minder groeit zal de prijs omhoog moeten om er voor mij een rendement uit te kunnen halen. Dat frustreert wel ja. Vooral als het een regel is waar je aan zou kunnen voldoen, maar we wisten in mei al dat het niet lukt.” Wanneer de prijs bij de boer dus lager uitvalt, zal de consument dat uiteindelijk in de portemonnee gaan voelen.

Alternatief is er wel

Het is niet zo dat er onwil heerst bij de aardappeltelers. “Wij willen best dat op het moment dat het gewas eruit is, direct erna een vanggewas inzaaien”, zegt Evenhuis. “De voedingsstoffen en stikstof die de aardappel niet heeft kunnen opnemen, die neemt het vanggewas op. Het wordt ongeveer een halve meter hoog. Volgend jaar voor we een nieuw gewas gaan telen, vernietigen we het vanggewas en de stikstof die de plant heeft opgenomen komt langzaamaan weer vrij in de volgende jaren, zodat die niet uitspoelt, maar in het gewas blijft.”

Middag benadrukt dat er al langer onderzoek wordt gedaan en zijn vakvereniging ook een alternatief heeft onderzocht dat zowel goed is voor de waterkwaliteit, als voor de boer. Dat onderzoek werd in mei 2023 openbaar gemaakt. “Ik weet niet waarom dat nog niet is gelezen, maar ik weet wel dat het in een vrij laat stadium openbaar werd. En dat heeft denk ik wel meegespeeld”, verzucht hij. “Op een gegeven moment was er een koers gekozen door de ambtenaren en de politiek en daar zijn ze niet meer van afgeweken. De minister heeft toegezegd dat hij met ons mee wil om met een alternatief naar Brussel toe te gaan. In die zin hebben we er goede hoop en vertrouwen in dat het volgend jaar goed zal gaan.”

Motie BBB en SGP aangenomen

Op dinsdagmiddag werd bekend dat een voorstel van BBB en SGP is aangenomen in de Tweede Kamer, waarmee de boeren twee weken later hun gewassen mogen oogsten. Of dit ook voldoende gaat zijn moet daarentegen nog blijken.

Lees ook:

Ruim 500 boeren mochten uitbreiden van provincie, maar leven nu toch in grote onzekerheid

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Ali B. slachtoffer van mediacircus? 'Ik heb geen medelijden met hem'

Tv-columnist Angela de Jong en advocaat Maartje Schaap bespreken met presentator Maaike Timmerman de zaak rond Ali B.

Het OM verdenkt de rapper en tv-persoonlijkheid van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De zaak is een ware mediastorm geworden. Hoe is het voor de vermeende slachtoffers om daar onderdeel van te zijn? En heeft dit invloed op de strafmaat? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak.

Luister de podcast hier!

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

Den Haag is nog altijd druk met wat ze met de middenhuur willen doen. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het…

Lees meer

Europese natuurherstelwet lijkt er toch te komen na draai Oostenrijk

De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de…

Lees meer

Fleur Agema nieuwe beoogde vicepremier namens PVV

Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten…

Lees meer

Versobering expatregeling leidt tot minder kennismigranten

De versobering van de expatregeling zal ertoe leiden dat minder kennismigranten deze kant op komen, meldt SEO Economisch Onderzoek in een rapport dat is opgesteld…

Lees meer

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling: ‘Hartverwarmend’

Hartverwarmend, zo noemt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de afgelopen Nacht van de Vluchteling zondagochtend. Een recordaantal van zo’n 7000 lopers heeft ruim 1,6…

Lees meer

‘Tactische pauzes’ aangekondigd door Israëlisch leger in zuidelijk Gaza

Het Israëlische leger heeft zondag aangekondigd dat het dagelijks een “tactische pauze van militaire activiteiten” zal invoeren in een deel van de zuidelijke Gazastrook. Het…

Lees meer

Zwijndrecht levert statistisch de meeste zonnestroom in Nederland

De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer

70-jarige Arnhemmer opgepakt na explosies slijterijen in Den Haag

De politie heeft een 70-jarige man uit Arnhem aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drie explosies in het centrum van Den Haag. De explosies waren…

Lees meer

Undercoverjournalist Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024

Jeroen van Bergeijk heeft de Brusseprijs 2024 gewonnen voor zijn boek ‘Undercover aan het werk’. Juryvoorzitter Annegriet Wietsma maakte dat zaterdagavond bekend tijdens een uitzending…

Lees meer

Eerste Oranjefans stromen de fanzone binnen in Hamburg

De eerste fans van het Nederlands elftal hebben zich zondagochtend gemeld bij de fanzone in Hamburg. Rond 08.45 uur gingen de hekken van het plein…

Lees meer

De Diamantroof zit vol plottwisten en bizarre wendingen: ‘Ze hebben misschien de verkeerde roof gepleegd’

In de nieuwe WNL-podcastserie De Diamantroof doen de hoofdrolspelers van de geruchtmakende diamantroof na twintig jaar voor het eerst hun verhaal. Het is een roof…

Lees meer

Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

Het “dwaze vredesvoorstel” dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij “duidelijk in paniek is”. Dat heeft demissionair minister-president…

Lees meer

Duitse politie schiet man dood na geweld op EK-feestje

De Duitse politie heeft vrijdagavond een man doodgeschoten in de oostelijke deelstaat Saksen-Anhalt. De man viel mensen aan op een besloten EK-feestje in Wolmirstedt. Drie…

Lees meer

Honderden deelnemers aan protestmars in Dordrecht tegen Chemours

In Dordrecht hebben enkele honderden mensen meegedaan aan een protestmars tegen Chemours. Ze willen dat de chemische fabriek, gelegen langs de rivier de Beneden-Merwede, stopt…

Lees meer