main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
9 januari 2024 — 16:44

Slachthuis Epe moet 15.000 euro betalen voor dierenmishandeling

Slachthuis Gosschalk in Epe moet 15.000 euro betalen voor dierenmishandeling en het overtreden van de regels rond het slachten van dieren. Het Openbaar Ministerie heeft deze straf opgelegd.

Eind 2020 zijn er undercoverbeelden gemaakt in het slachthuis van het mishandelen van varkens en runderen. De zaak kwam in 2021 aan het licht toen media toonden hoe de medewerkers de dieren sloegen met peddels, opjoegen met luid geschreeuw en met prikkers staken. Stichting Varkens in Nood deed aangifte. Na de aangifte werd het slachthuis voor acht weken gesloten en raakte het bedrijf door weglopende klanten in zwaar weer.

Uit het onderzoek is volgens het OM niet gebleken dat de bestuurder van de slachterij actief instructies gaf tot de verboden gedragingen. Hij heeft zijn positie binnen het bedrijf moeten opgeven. Ook is er sprake van verkoop van het familiebedrijf. “Het OM is van mening dat de bestuurder, mede door de berichtgeving en de gevolgen die de zaak voor hem hebben gehad, al fors is gestraft”, aldus het OM dinsdag.

Geldbedrag

Het OM benadrukt dat gekozen is voor een straf in de vorm van een geldbedrag, omdat het anders nog minstens anderhalf jaar zou duren voor de zaak voor de rechtbank zou komen. Ook weegt het OM mee dat het slachthuis veel veranderingen heeft doorgevoerd in het slachtproces. Er zijn meer camera’s geplaatst en het toezicht is geïntensiveerd. Er worden geen varkens meer geslacht en de slachtsnelheid is verlaagd.

De werknemers die bij de mishandeling betrokken waren zullen worden opgeroepen voor een hoorzitting bij het OM. Aan hen kan het OM een werkstraf opleggen.

Lees ook:

Slachthuis in Epe nog steeds dicht na beelden dierenmishandeling

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer