Formatieproces gaat verder: ‘Het gaat nog heel lang duren’
Na een korte kerstpauze gaat Ronald Plasterk vanaf vandaag verder met de formatiegesprekken. Politicoloog Raymond Mens verwacht dat het een lange zit wordt. "De afgelopen jaren hebben de kabinetsonderhandelingen altijd lang geduurd", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Landgoed De Zwaluwenberg is de vesting waar Plasterk om tafel gaat met partijleiders Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB).
Het sentiment op straat is duidelijk: schiet eens op! "Zit niet zo te zaniken over onbelangrijke dingen. Doe iets!", uit een vrouw haar kritiek tegenover de camera van Omroep WNL. "Ik ga liever naar een toneelspel waarvan ik weet waarvoor ik betaal. Niet naar hetgeen waar ik nu naar zit te kijken. Het is onzin. Je doet het of je doet het niet", voegt een ander eraan toe.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
'Het kan nog heel lang duren'
Of de wens van de twee burgers wordt ingewilligd, is de vraag. "Ik denk dat het heel lang gaat duren, omdat de afgelopen jaren de kabinetsonderhandelingen altijd lang geduurd hebben", zegt Mens. "Dit is een hele ingewikkelde formatie, omdat er ook veel nieuwe partijen zijn."
Plasterk zegt dat het formeren in twee fases gaat. De eerste fase is of de vier partijen tot overeenstemming komen betreffende de rechtsstaat. Fase twee gaat over of PVV, VVD, NSC en BBB het eens kunnen worden over een aantal belangrijke thema's zoals migratie en bestaanszekerheid.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk ‘m hier terug op NPO Start!
"Als ze het eens kunnen worden over de rechtsstaat en vervolgens zien dat er raakvlakken zijn, is er geen weg meer terug", zegt Mens. "Er is ook niet één, twee, drie een alternatief. De VVD heeft namelijk gezegd dat ze niet met Timmermans willen."
Wie wordt premier?
Los van het eens worden over de rechtsstaat en enkele hoofdthema's, zorgt ook de premiervraag mogelijk voor vertraging, denkt Mens. "Als ik Geert Wilders was zou ik het zelf doen, omdat je de grootste bent geworden en daarmee ook een uithangbord kan zijn voor alle plannen die je wil maken."
Daar staat volgens Mens het volgende tegenover. "Ik kan mij voorstellen dat Wilders zegt: Ik kan niet premier worden, omdat ik in de Kamer moet blijven en omdat ik een hele grote fractie heb." Mens omschrijft dit als "nog een reden waarom het heel lang gaat duren".