Hoe voorkomen we nog meer wateroverlast in de toekomst?
Zandzakken en ondergelopen straten tekenden het Nederlandse straatbeeld in veel delen van ons land de afgelopen week. Volgens dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel Hein Pieper moeten we beter en sneller leren inspelen op extreem weer. "Het kan best weer een heel droog jaar worden, maar we kunnen ook zomaar in de zomer heel veel overlast hebben", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De hoge waterstand in de rivieren zorgt voor veel overlast in verschillende gemeenten. In het Gelderse Groessen is de waterstand ten opzichte van gisteren met 20 centimeter gezakt, maar in totaal was de waterstand ruim 14,5 meter boven NAP. "We hadden dit weer eigenlijk pas verwacht na 2035. We worden nu geconfronteerd met gevolgen die we eigenlijk over een aantal jaren pas hadden verwacht en daar moeten we nu ook op inspelen", vertelt Pieper.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk 'm hier terug op NPO Start!
Landschap anders inrichten
Volgens Pieper is het nodig om te onderzoeken hoe we ons gebied beter kunnen inrichten en veerkrachtiger kunnen maken, zodat we het extreme weer kunnen opvangen. "In tijden van droogte moeten we het water beter vasthouden en in tijden van overlast moeten we het water goed kunnen opvangen en afvoeren", legt hij uit. "We zijn er al jaren mee bezig, alleen moet het sneller en zullen we meer inzet moeten plegen met elkaar. We worden voor een deel overvallen door klimaatverandering."
Concreet betekent dit dat er een betere bergingscapaciteit nodig is om de rivieren te ontlasten. "Tegelijkertijd kan die bergingscapaciteit weer handig zijn in tijden van droogte. Dus je moet bij wijze van spreken de badkuip die je hebt in het gebied qua watersysteem groter maken, zodat je extremer weer beter kunt opvangen", aldus Pieper.
Tekst gaat verder onder de X.
In het gemaal bij het Gelderse Groessen wordt de stand van het water scherp in de gaten gehouden. "Het water is gisteren op het hoogste punt geweest en is nu aan het zakken. Er zijn geen zorgen voor de waterveiligheid", zegt Rens Huuskes, Crisisexpert Team Waterkeringen. #WNL pic.twitter.com/PEb0IEMMMJ
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) January 8, 2024
Dijken inspecteren
Crisisexpert Team Waterkeringen Rens Huuskes houdt de waterstand in het Groessen nauwlettend in de gaten. "Er zijn geen zorgen voor waterveiligheid. Onze dijken hebben wel de aandacht", vertelt hij. "We kijken naar drijfvuil straks en naar graverij door dieren. Dat het water weg is betekent nog niet dat de dijken al klaar zijn."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!
Het zal nog een aantal dagen duren voordat het waterpeil weer op normale waarden is voor de tijd van het jaar, vertelt Huuskes. Dan kan ook worden opgemaakt hoe de dijken erbij liggen. "Die dijk is verzadigd door water, dus we kijken zeker nog met technische ogen om te zien of die dijk nog veilig blijft."
Luister ook de podcast van WNL Haagse Lobby over wateroverlast: