Zakenvrouw Jacqueline Zuidweg trekt aan de bel: ‘Impact coronacrisis op mkb is enorm’
Het gaat slechter met het mkb dan menigeen denkt. Daarvoor waarschuwt zakenvrouw Jacqueline Zuidweg, die ondernemers bijstaat die in de knel zitten, in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Ik heb het drukker dan ooit."
Zuidweg, schrijver van het boek 'Vallen, opstaan en weer doorgaan', een boek met lessen voor ondernemers, denkt dat 20 procent van de mkb'ers in zwaar weer verkeert. "We vergeten snel, maar de impact van de coronacrisis op het mkb is enorm", zegt ze. "We lezen af en toe berichten over coronaschulden die terugbetaald moeten worden. We onderschatten hoe groot die groep is."
Niet alleen de coronaschuld speelt ondernemers parten. Veel zelfstandigen gaan ook gebukt onder de impact van hogere kosten en de dalende marges, zegt Zuidweg. "We hebben het drukker dan ooit, drukker dan tijdens de kredietcrisis. De drukte is verdrievoudigd en dit is nog maar het begin."
'20 procent zzp'ers technisch gezien failliet'
De zakenvrouw denkt dat 20 procent van de kleine zelfstandigen technisch gezien failliet is. Maar omdat ondernemers lang niet altijd faillissement aanvragen, zien we dat niet terug in de cijfers. "Dan hoor je: het valt best mee met de faillissementen. Dan denk ik: me dunkt! Een kleine zzp'er kan niet eens een faillissement aanvragen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"De rechter zegt dan: je hebt alleen maar schulden en een curator kost de maatschappij geld. Dus dat wordt dan niet gedaan", vertelt Zuidweg. Op die manier blijft veel leed van ondernemers verborgen. "Er is nooit in beeld gebracht hoe groot de groep met problemen precies is."
'Stap naar Belastingdienst'
Wel zijn er bij de Belastingdienst cijfers bekend van het aantal ondernemers met coronaschuld. "Dat zijn er vele tienduizenden. Sommigen hebben nog een poging gedaan om toch te voldoen aan die coronabetalingsregeling, maar vervolgens kunnen ze niet voldoen aan de lopende verplichtingen."
Ze roept ondernemers die in de problemen zitten op om in gesprek te gaan met de Belastingdienst. De fiscus komt volgens haar graag met hen in contact. "Maar je moet wel open en eerlijk zijn."
Zuidweg denkt dat veel ondernemers niet bekend zijn met de mogelijkheden voor hulp. "Ik weet dat de Belastingdienst mij wil helpen. Maar je moet weten hoe je de regeling voorbereid."
De zakenvrouw ziet dat in plaats daarvan ondernemers bijvoorbeeld meedoen aan loterijen. "Ze zijn geabonneerd op alle loterijen. Ze denken: hoe moet ik anders die schuld regelen? Dat is puur het niet weten hoe je het kan regelen." Zuidweg wil dat kinderen op school al leren hoe om te gaan met geld. "Ondernemerschap en het leren omgaan met geld moet in het curriculum. Het is bizar dat dat niet wordt geleerd."