Alle gevangenissen uitgerust met anti-drone-netwerk: 55 keer actie in 2023
Alle gevangenissen in ons land hebben zich inmiddels gewapend tegen smokkeldrones. Sinds afgelopen zomer is het anti-drone-netwerk van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) landelijk dekkend en volledig operationeel. In 2023 is 55 keer actie ondernomen omdat een verdachte drone boven of in de buurt van een gevangenis vloog. Dat blijkt uit cijfers van de DJI die gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
De laatste jaren worden de gevangenissen geteisterd door drones die over de gevangenismuur vliegen en drugs of telefoons bij gevangenen afleveren. In het afgelopen jaar zijn 298 vliegende objecten ontdekt door het anti-drone-netwerk, maar lang niet alle apparaten worden aangemerkt als verdacht, omdat bijvoorbeeld de drone-eigenaar bekend is. In totaal is 55 keer actie ondernomen. Daarbij zijn vijftien telefoons gevonden, drie pakketten drugs onderschept en zes personen aangehouden.
Kat-en-muisspel
Directeur-generaal van de DJI Wim Saris noemt dronedetectie een waardevolle aanvulling in de strijd tegen smokkelwaar. “Het onderscheppen van contrabande is een kat-en-muisspel. Ik kan daarom helaas niet garanderen dat gevangenissen helemaal contrabande vrij worden. Maar ik kan wel garanderen dat we ons maximaal inspannen om smokkelpogingen te verstoren en contrabande te onderscheppen. Daar gaat dit systeem ons bij helpen.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het anti-drone-systeem wordt blijvend doorontwikkeld. Daarbij wordt onderzocht of droneverkeer boven gevangenissen kan worden verstoord. Eerder is al eens een zogenoemde ‘gsm-paraplu’ getest om mobiel telefoonverkeer in gevangenis te verstoren. Deze techniek bleek nog niet haalbaar. De DJI laat weten te blijven zoeken naar nieuwe, innovatieve oplossingen.
300 telefoons en 10 kilo drugs
De DJI bindt niet alleen de strijd aan met ongewenste ‘luchtpost’, ook in de gevangenissen zelf voert de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB) geregeld zoekacties uit waarbij specialistische teams leef-afdelingen doorzoeken, niet zelden onaangekondigd. De LBB kwam vorig jaar 97 keer in actie en trof in totaal 300 telefoons aan en zo’n 10 kilo drugs. De eenheid beschikt over speciale drugshonden die vorig jaar in totaal 3600 keer werden ingezet.