Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wijn en kaas met kerst op tafel? Hier moet je op letten

Matthijs Meulblok

Tijdens de kerstperiode trekken we graag een flesje wijn uit de kast en serveren we een kaasplankje erbij. Maar waar moet je op letten? Wijndocent Milton Verseput en kaaskenner Tom Staal vertellen het in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Als je soms verkeerde combinaties eet kan het te veel worden, of te machtig", aldus Verseput.

Staal is naast journalist ook fervent kaaskenner. Hij maakte de documentaire Het Spel van Culturen, waarin Staal het complexe proces onderzocht om de perfecte kaas te maken. Bij de meeste kaasplankjes wordt rode wijn geschonken of port, maar "we moeten daar maar eens mee ophouden", zegt Staal. Zelf kiest hij liever voor een biertje. "Je moet juist die gelijke tonen opzoeken."

Experimenteer

Verseput sluit zich aan bij Staal. "Als je soms verkeerde combinaties eet kan het te veel worden, of te machtig", vertelt hij. Hij pleit om een beetje contrast te zoeken tussen de wijn en de kazen. "Dus het contrast in deze kaas is: je hebt die rijpe, volle, vette kaas. En door er wijn bij te doen met zuren, frisheid en ziltigheid, kan je die nuance uit de kaas halen. Maar als je er een vette volle wijn bij doet, dan zit je chocolademelk met chocolademelk te drinken."

Volgens Verseput kan bij elke kaas "potentieel een wijn", vertelt hij. "Het is juist interessant om daarmee te experimenteren."

Tekst gaat verder onder de X.

Zo proef je wijn

Als je dan een wijn gaat proeven, heeft Verseput een aantal basisstappen die je kunt uitvoeren om echt de tonen naar boven te halen. "Eerst ga je ruiken, en dan draaien: dat is walsen in je glas. En dan ga je nog een keer ruiken. En als je dan ruikt, ruik dan niet in het midden van je glas, maar ruik aan de binnenkant en aan de zijkant. Die gassen zetten uit. Aan de zijkant van het glas ruik je veel meer aroma."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau