Zo voorkom je polarisatie tijdens het kerstdiner
Wat als die ene oom tijdens het kerstdiner een heftige discussie doet oplaaien? Demissionair vicepremier Karien van Gennip (CDA) vindt de feestdagen juist hét moment om met elkaar het gesprek aan te gaan. "We moeten met elkaar in Nederland verder. We bouwen hier samen die samenleving", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Al doen we allemaal nog zo ons best om gevoelige thema's te vermijden tijdens de kerstdis, volgens Van Gennip gaat het hoe dan ook toch een keer gebeuren. "Mensen hebben opvattingen. Of het nou over Israël gaat, de wolf of de verkiezingsuitslag, dan zeg ik: ga dat gesprek wél aan. Ga er niet met een gestrekt been in, maar luister naar wat de ander vindt."
De polarisatie in ons land is sterk toegenomen, zeker de afgelopen maanden. Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah merkt dat ook. Hij ziet dat de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober ook in Nederland de gemoederen bezighoudt. "Dat conflict is na 7 oktober onze kant opgekomen en de reacties zijn heftig."
Heb je Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
'Stel open vragen'
Van Gennip roept iedereen op om met elkaar in gesprek te blijven en op een respectvolle manier meningsverschillen te overbruggen. Ze stelt voor om voornamelijk erachter te komen wat iemands achtergrond en motivatie is. "Waar komt die vandaan en waarom zegt hij of zij dat? Houd het ook persoonlijk en stel open vragen."
Onderwerpen als de wolf, de verkiezingsuitslag en Israël kunnen zorgen voor frictie aan tafel. De vicepremier geeft als tips mee om het gesprek rustig aan te gaan. "Uiteindelijk, als je elkaar beter wil leren begrijpen, moet je ook begrijpen wat mensen vinden. En je hoeft het niet te beslechten met wie er gelijk heeft en wie niet."
Zelf verwacht Van Gennip ook dergelijke thema's tijdens het kerstdiner te bespreken, of ze nu wil of niet. Of ze is zelf onderdeel van de discussie, vanwege haar politieke functie. Van Gennip heeft zelf ook een paar puberdochters en die kijken met heel andere ogen naar de problemen in de samenleving. Het verrijkt je blik op de maatschappij, denk ze. "Dat helpt ook in de discussies, maar ook daar leer je weer heel veel van. Want die meiden komen toch thuis met onderwerpen die ze zien op social media, die ze veel meer zien dan wij met onze papieren kranten. En om ook daar het gesprek over te hebben."
Dialoogsessies
Naast het kerstdiner kun je ook zelf het gesprek aangaan met mensen in je omgeving, stelt Van Gennip. Haar ministerie is gelijk na de aanslag op 7 oktober in Israël begonnen om dialoogsessies te organiseren "met een Joods-Nederlandse, Palestijns-Nederlandse, Islamitisch-Nederlandse achtergrond. Om juist de verschillende groepen bij elkaar aan tafel te brengen", vertelt ze. "Wat je dan ziet is dat er heel veel emoties bij naar boven komen. Maar juist als mensen dat zien, waarom mensen iets vinden, merk je dat de ander dat dan beter begrijpt. En ik heb echt veel moedige mensen aan tafel gehad die elkaar probeerden te begrijpen en daarna zeiden: ik ben het niet met je eens, maar ik vind je een gaaf mens. Dat vond ik een heel mooi moment."
Ontvang jij als onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!
Ook moedigt de demissionair minister gemeentes en werkgevers aan om gesprekken te voeren en te faciliteren. "Het vindt toch plaats", zegt ze. "Zorg dat het op een goede manier gebeurt."
'We bouwen samen die samenleving'
Ullah merkt op dat de kwestie rondom Israël en Palestina veel zwart-wit-denken creëert. Mensen luisteren niet meer naar elkaar, zegt hij. "Dat zien we ook met al die sit-ins die georganiseerd worden. Mensen zijn totaal doof voor een ander geluid, dus het is heel goed dat er nu een Kamermeerderheid is die zegt: die marsen waar terreur wordt verheerlijkt, daar moeten we paal en perk aan stellen."
"We moeten met elkaar in Nederland verder. We bouwen hier samen die samenleving", besluit Van Gennip. "Dan moet je toch je best doen om te zorgen dat het conflict van daar niet hier tussen ons in komt te staan. Dat is hartstikke moeilijk, maar heel belangrijk."