main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2023 — 11:26

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Zowel kleine als grote bedrijven richten hun bedrijfsmodel in omtrent steward-ownership. Hierbij zijn niet de aandeelhouders de eigenaar, maar zogenaamde ‘stewards’. Millennials en Generatie Z slaan er goed op aan, legt ondernemer Gijsbert Koren uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Volgens Koren lijkt het bedrijfsmodel heel idealistisch, groen en duurzaam, maar dat is niet per se het geval. Voor veel werknemers en bedrijven is het een logisch idee. “Wat je ziet is dat de ondernemingen waar de belegger centraal staat, de beleggers de afgelopen twintig jaar hun inkomsten met vijfhonderd procent zien toenemen en werknemers met vijftig procent”, vertelt Koren. “Dus als de belegger centraal staat en kan bepalen wat er gebeurt, plus vervolgens ook de inkomsten naar zich toe weet te trekken, dan zie je dat onder andere werknemers daar de dupe van zijn. Dat er minder geld naar hen gaat.”

Koren stelt dat voor steward-owned bedrijven winst maken nog steeds belangrijk is. “Winst kan ervoor zorgen dat een onderneming kan blijven bestaan en door kan investeren in nieuwe projecten. Alleen die winst wordt niet meer vooral ingezet om aandeelhouders te vergoeden, maar blijft zo veel mogelijk binnen het bedrijf, zodat het gebruikt kan worden voor de langetermijninvesteringen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Ook de baas is een steward

Alexander Medik is ondernemer en oprichter van een adviesbureau. Hij besloot zijn bedrijf steward-owned te maken. “Bij ons ligt de macht decentraal, bij iedereen die onderdeel is van de hele organisatie. De stewards binnen onze organisatie kijken alleen naar de missie. Die dragen zorg dat de missie in stand blijft en we de goede koers varen.”

Medik is dus zelf naast oprichter ook steward van zijn bedrijf. “Ik verdien niet meer dan andere mensen. In principe hebben wij zelf het zo geregeld dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient, vanuit het principe van gelijkwaardigheid”, vertelt hij. “Wat is genoeg voor ons als organisatie? Wat is genoeg voor mij als oprichter of medewerker? En waar ben ik tevreden mee om gewoon op een normale manier te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet?”

Vind jij ook dat we programma’s als Stand van Nederland: Generatie Next moeten blijven maken? Steun ons dan en word lid van WNL!

Impact en decentraal

In zijn bedrijf werken allerlei mensen uit verschillende lagen van de samenleving en diverse leeftijdsgroepen. “Maar voornamelijk millennials en Generatie Z”, zegt Medik. Hij verklaart het aan de hand van twee argumenten. Enerzijds wijdt hij het aan de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. “Wij zijn een onderneming waar impact centraal staat en dat is waar jongeren op zoek naar zijn.”

Ten tweede denkt Medik dat jongere generaties aanslaan vanwege de decentrale manier van werken. “Wij waarderen ieders inbreng en iedereen heeft autonomie, net als flexibiliteit. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, al werk je in de bossen op de Veluwe of op de kust van Ivoorkust, het kan allemaal bij ons. En dat is wat wordt gewaardeerd door de millennial.”

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Andere afleveringen kijk je hier terug op NPO Start!

Lees ook:

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer