main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2023 — 11:26

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Zowel kleine als grote bedrijven richten hun bedrijfsmodel in omtrent steward-ownership. Hierbij zijn niet de aandeelhouders de eigenaar, maar zogenaamde ‘stewards’. Millennials en Generatie Z slaan er goed op aan, legt ondernemer Gijsbert Koren uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Volgens Koren lijkt het bedrijfsmodel heel idealistisch, groen en duurzaam, maar dat is niet per se het geval. Voor veel werknemers en bedrijven is het een logisch idee. “Wat je ziet is dat de ondernemingen waar de belegger centraal staat, de beleggers de afgelopen twintig jaar hun inkomsten met vijfhonderd procent zien toenemen en werknemers met vijftig procent”, vertelt Koren. “Dus als de belegger centraal staat en kan bepalen wat er gebeurt, plus vervolgens ook de inkomsten naar zich toe weet te trekken, dan zie je dat onder andere werknemers daar de dupe van zijn. Dat er minder geld naar hen gaat.”

Koren stelt dat voor steward-owned bedrijven winst maken nog steeds belangrijk is. “Winst kan ervoor zorgen dat een onderneming kan blijven bestaan en door kan investeren in nieuwe projecten. Alleen die winst wordt niet meer vooral ingezet om aandeelhouders te vergoeden, maar blijft zo veel mogelijk binnen het bedrijf, zodat het gebruikt kan worden voor de langetermijninvesteringen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Ook de baas is een steward

Alexander Medik is ondernemer en oprichter van een adviesbureau. Hij besloot zijn bedrijf steward-owned te maken. “Bij ons ligt de macht decentraal, bij iedereen die onderdeel is van de hele organisatie. De stewards binnen onze organisatie kijken alleen naar de missie. Die dragen zorg dat de missie in stand blijft en we de goede koers varen.”

Medik is dus zelf naast oprichter ook steward van zijn bedrijf. “Ik verdien niet meer dan andere mensen. In principe hebben wij zelf het zo geregeld dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient, vanuit het principe van gelijkwaardigheid”, vertelt hij. “Wat is genoeg voor ons als organisatie? Wat is genoeg voor mij als oprichter of medewerker? En waar ben ik tevreden mee om gewoon op een normale manier te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet?”

Vind jij ook dat we programma’s als Stand van Nederland: Generatie Next moeten blijven maken? Steun ons dan en word lid van WNL!

Impact en decentraal

In zijn bedrijf werken allerlei mensen uit verschillende lagen van de samenleving en diverse leeftijdsgroepen. “Maar voornamelijk millennials en Generatie Z”, zegt Medik. Hij verklaart het aan de hand van twee argumenten. Enerzijds wijdt hij het aan de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. “Wij zijn een onderneming waar impact centraal staat en dat is waar jongeren op zoek naar zijn.”

Ten tweede denkt Medik dat jongere generaties aanslaan vanwege de decentrale manier van werken. “Wij waarderen ieders inbreng en iedereen heeft autonomie, net als flexibiliteit. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, al werk je in de bossen op de Veluwe of op de kust van Ivoorkust, het kan allemaal bij ons. En dat is wat wordt gewaardeerd door de millennial.”

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Andere afleveringen kijk je hier terug op NPO Start!

Lees ook:

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer