main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2023 — 11:26

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Zowel kleine als grote bedrijven richten hun bedrijfsmodel in omtrent steward-ownership. Hierbij zijn niet de aandeelhouders de eigenaar, maar zogenaamde ‘stewards’. Millennials en Generatie Z slaan er goed op aan, legt ondernemer Gijsbert Koren uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Volgens Koren lijkt het bedrijfsmodel heel idealistisch, groen en duurzaam, maar dat is niet per se het geval. Voor veel werknemers en bedrijven is het een logisch idee. “Wat je ziet is dat de ondernemingen waar de belegger centraal staat, de beleggers de afgelopen twintig jaar hun inkomsten met vijfhonderd procent zien toenemen en werknemers met vijftig procent”, vertelt Koren. “Dus als de belegger centraal staat en kan bepalen wat er gebeurt, plus vervolgens ook de inkomsten naar zich toe weet te trekken, dan zie je dat onder andere werknemers daar de dupe van zijn. Dat er minder geld naar hen gaat.”

Koren stelt dat voor steward-owned bedrijven winst maken nog steeds belangrijk is. “Winst kan ervoor zorgen dat een onderneming kan blijven bestaan en door kan investeren in nieuwe projecten. Alleen die winst wordt niet meer vooral ingezet om aandeelhouders te vergoeden, maar blijft zo veel mogelijk binnen het bedrijf, zodat het gebruikt kan worden voor de langetermijninvesteringen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Ook de baas is een steward

Alexander Medik is ondernemer en oprichter van een adviesbureau. Hij besloot zijn bedrijf steward-owned te maken. “Bij ons ligt de macht decentraal, bij iedereen die onderdeel is van de hele organisatie. De stewards binnen onze organisatie kijken alleen naar de missie. Die dragen zorg dat de missie in stand blijft en we de goede koers varen.”

Medik is dus zelf naast oprichter ook steward van zijn bedrijf. “Ik verdien niet meer dan andere mensen. In principe hebben wij zelf het zo geregeld dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient, vanuit het principe van gelijkwaardigheid”, vertelt hij. “Wat is genoeg voor ons als organisatie? Wat is genoeg voor mij als oprichter of medewerker? En waar ben ik tevreden mee om gewoon op een normale manier te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet?”

Vind jij ook dat we programma’s als Stand van Nederland: Generatie Next moeten blijven maken? Steun ons dan en word lid van WNL!

Impact en decentraal

In zijn bedrijf werken allerlei mensen uit verschillende lagen van de samenleving en diverse leeftijdsgroepen. “Maar voornamelijk millennials en Generatie Z”, zegt Medik. Hij verklaart het aan de hand van twee argumenten. Enerzijds wijdt hij het aan de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. “Wij zijn een onderneming waar impact centraal staat en dat is waar jongeren op zoek naar zijn.”

Ten tweede denkt Medik dat jongere generaties aanslaan vanwege de decentrale manier van werken. “Wij waarderen ieders inbreng en iedereen heeft autonomie, net als flexibiliteit. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, al werk je in de bossen op de Veluwe of op de kust van Ivoorkust, het kan allemaal bij ons. En dat is wat wordt gewaardeerd door de millennial.”

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Andere afleveringen kijk je hier terug op NPO Start!

Lees ook:

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer