main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 december 2023 — 11:26

Steward-ownership: de oplossing om millennials aan het werk te krijgen

Zowel kleine als grote bedrijven richten hun bedrijfsmodel in omtrent steward-ownership. Hierbij zijn niet de aandeelhouders de eigenaar, maar zogenaamde ‘stewards’. Millennials en Generatie Z slaan er goed op aan, legt ondernemer Gijsbert Koren uit in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Volgens Koren lijkt het bedrijfsmodel heel idealistisch, groen en duurzaam, maar dat is niet per se het geval. Voor veel werknemers en bedrijven is het een logisch idee. “Wat je ziet is dat de ondernemingen waar de belegger centraal staat, de beleggers de afgelopen twintig jaar hun inkomsten met vijfhonderd procent zien toenemen en werknemers met vijftig procent”, vertelt Koren. “Dus als de belegger centraal staat en kan bepalen wat er gebeurt, plus vervolgens ook de inkomsten naar zich toe weet te trekken, dan zie je dat onder andere werknemers daar de dupe van zijn. Dat er minder geld naar hen gaat.”

Koren stelt dat voor steward-owned bedrijven winst maken nog steeds belangrijk is. “Winst kan ervoor zorgen dat een onderneming kan blijven bestaan en door kan investeren in nieuwe projecten. Alleen die winst wordt niet meer vooral ingezet om aandeelhouders te vergoeden, maar blijft zo veel mogelijk binnen het bedrijf, zodat het gebruikt kan worden voor de langetermijninvesteringen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte van WNL!

Ook de baas is een steward

Alexander Medik is ondernemer en oprichter van een adviesbureau. Hij besloot zijn bedrijf steward-owned te maken. “Bij ons ligt de macht decentraal, bij iedereen die onderdeel is van de hele organisatie. De stewards binnen onze organisatie kijken alleen naar de missie. Die dragen zorg dat de missie in stand blijft en we de goede koers varen.”

Medik is dus zelf naast oprichter ook steward van zijn bedrijf. “Ik verdien niet meer dan andere mensen. In principe hebben wij zelf het zo geregeld dat iedereen ongeveer hetzelfde verdient, vanuit het principe van gelijkwaardigheid”, vertelt hij. “Wat is genoeg voor ons als organisatie? Wat is genoeg voor mij als oprichter of medewerker? En waar ben ik tevreden mee om gewoon op een normale manier te kunnen leven binnen de grenzen van onze planeet?”

Vind jij ook dat we programma’s als Stand van Nederland: Generatie Next moeten blijven maken? Steun ons dan en word lid van WNL!

Impact en decentraal

In zijn bedrijf werken allerlei mensen uit verschillende lagen van de samenleving en diverse leeftijdsgroepen. “Maar voornamelijk millennials en Generatie Z”, zegt Medik. Hij verklaart het aan de hand van twee argumenten. Enerzijds wijdt hij het aan de manier waarop het bedrijf is georganiseerd. “Wij zijn een onderneming waar impact centraal staat en dat is waar jongeren op zoek naar zijn.”

Ten tweede denkt Medik dat jongere generaties aanslaan vanwege de decentrale manier van werken. “Wij waarderen ieders inbreng en iedereen heeft autonomie, net als flexibiliteit. Iedereen kan gaan en staan waar hij wil, al werk je in de bossen op de Veluwe of op de kust van Ivoorkust, het kan allemaal bij ons. En dat is wat wordt gewaardeerd door de millennial.”

Millennials hebben de meeste werkgerelateerde klachten. Hoe weten bedrijven millennials binnen te halen om voor hen te komen werken? Stand van Nederland: Generatie Next zocht het uit. Kijk zaterdag om 22.00 uur naar NPO 2. Andere afleveringen kijk je hier terug op NPO Start!

Lees ook:

Tweede Kamer moet haasten om rente studielening te verlagen

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer