Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Mogen gevangenen met kerstverlof?

Matthijs Meulblok

De kerstgedachte gaat niet voor iedereen op. Joyce Kivits, directeur van PI Arnhem, vertelt in de rubriek De Misdaadlijn van Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 dat verlof rond de kerstperiode niet per se vrijblijvend en vanzelfsprekend is. Toch was dit vroeger wel anders.

Sinds 2021 staat in de wet dat verlof een specifieke bedoeling moet hebben, zoals het vinden van een baan of een woning. Dit heet het re-integratieverlof. Daarvoor had je het algemeen verlof en regimesgebonden verlof en die zijn vervallen. Gezellig Kerst vieren met de familie zit er voor de meeste mensen achter de tralies dus niet in.

Dat betekent echter niet dat er niet wordt stilgestaan bij Kerst in de gevangenis, vertelt Kivits. "Bij die extra aandacht zou je kunnen denken aan wat kerstversiering op de leefafdelingen waar die gedetineerden mogen verblijven. Het mogen maken van een persoonlijke kerstkaart voor het thuisfront."

Luister deze uitzending van Het Misdaadbureau nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Confronterend voor gedetineerden

Van grootschalige kerstdiners of evenementen is geen sprake, aldus Kivits. "Het is wel zo dat er vaak een extra kerstviering wordt georganiseerd voor diegenen die daar behoefte aan hebben. En die behoefte hangt ook wel samen met iemands psychische gesteldheid, geloofsovertuiging, of het wel of niet hebben van kinderen." Sommige gedetineerden hebben juist behoefte aan samenzijn, terwijl anderen zich liever afsluiten rondom de periode van Kerst.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Kivits kijken gedetineerden over het algemeen ook niet echt uit naar Kerst in de gevangenis. "Het is toch wel een periode die heel erg confronterend kan zijn. Denk alleen al aan de kerstfilms die je ziet op televisie die het gemis van dierbaren dat het schuldgevoel naar slachtoffers nog wat verder kan aanwakkeren. We merken ook wel dat in deze periode de eenzaamheid extra voelbaar is."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als 'Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?', 'Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?' en 'Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?' Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast,via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau