Donkere dagen betekenen niet alleen gezelligheid, maar ook meer inbraken
De korte dagen en dus de langere periode waarin het donker is, betekent automatisch meer inbraken. De politie ziet deze trend jaarlijks terugkomen en is daarom het 'donkerendagenoffensief' gestart om mensen alerter te maken op inbraken.
"Elk jaar zien we zonder uitzondering een stijging in het aantal inbraken in de maanden oktober tot en met januari", zegt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de Politie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Jaarlijks vinden er ongeveer 22 duizend woninginbraken plaats. Tijdens kerst en nieuwjaar zien we het dubbele aantal woninginbraken in vergelijking met een gemiddelde dag door het jaar heen."
Ontmoedigen
Van der Velden heeft een aantal tips om inbrekers te ontmoedigen. "Laat een lampje aan en doe alle ramen en deuren dicht als je weggaat." Ook is het volgens de projectleider belangrijk om een bewoonde indruk achter te laten. Kopjes op de aanrecht of tafel laten staan, zijn daar een goed voorbeeld van.
Marciano Levering van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid ziet dat mensen vaak te nonchalant zijn en de gevaren van inbreken onderschatten. "Mensen realiseren zelf onvoldoende wat ze kunnen doen om inbraken te voorkomen." Als voorbeeld noemt Levering het hang-en sluitwerk in een woning. "Zorg dat dat echt op orde is, want dan maak je het inbrekers veel moeilijker."
Gevolgen
Buiten wat inbrekers buit kunnen maken, heeft een inbraak vaak emotionele gevolgen, ziet Levering. "Een woninginbraak duurt maar een paar minuten maar slachtoffers kunnen hier hun hele leven lang last van hebben. Iemand komt toch in je privé."