Gaat aanvechten van onterechte verkeersboetes geld kosten? ‘Bedrijven zullen stoppen met bieden van rechtshulp’
Er zijn zorgen over het aanvechten van onterechte verkeersboetes. Met het aantekenen van bezwaar kan juridische hulp worden verleend, maar de vergoeding hiervoor gaat vanaf 2024 mogelijk flink naar beneden. "Als de wet wordt aangenomen, zullen bedrijven zoals die van mij waarschijnlijk stoppen met het bieden van rechtshulp", zegt jurist Nick Voorbach in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Tweede Kamer heeft deze wijziging ingevoerd zonder advies van de Raad van State en stakeholders. Verkeersjuristen vinden deze gang van zaken 'oneerlijk' en een petitie tegen de wijziging is inmiddels 34.000 keer ondertekend. Vandaag stemt de Eerste Kamer over het wel of niet aannemen van deze wet.
"Als burger sta je er dan helemaal zelf voor", vervolgt Voorbach. "Stel dat je wordt verdacht van het begaan van een verkeersovertreding, dan wil je ook hulp krijgen. Maar als het aan de overheid ligt, wordt die hulp ongedaan gemaakt. Je kan nog wel naar een jurist, maar de kostenvergoeding die je krijgt is zo laag, dat niemand meer zo'n zaak in de praktijk zal aannemen."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Onterechte boete aangevochten
Lucas Kinneging kreeg een onterechte boete voor het vasthouden van zijn telefoon tijdens het rijden. "Maar dat was niet zo. De telefoon lag op mijn schoot en dat heeft een slimme camera vastgelegd." Kinneging is vervolgens in bezwaar gegaan en hij heeft de zaak gewonnen. "Ik heb mijn geld teruggekregen."
Hij maakt zich zorgen over de mogelijke extra kosten die vanaf 2024 erbij kunnen komen tijdens het aanvechten van een onterechte verkeersboete. "Als ik onterecht een hele hoge bekeuring krijg, dan wil ik niet ook nog eens betalen voor rechtshulp."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"Er is aan de hardwerkende Nederlander beloofd dat ze er voor je zijn. Zorg er dan voor dat je dat ook laat zien in de praktijk", zegt jurist Voorbach. "Zorg ervoor dat de duizenden Nederlanders die per jaar een boete krijgen ergens terechtkunnen."