Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rotterdam-Zuid op de schop, architect wil werkgelegenheid naar de wijk brengen

Rick Hartkamp

Architect Francine Houben is druk bezig met het revitaliseren van Rotterdam-Zuid. Het stadsdeel is op maatschappelijk en sociaal niveau een divers en belangrijk onderdeel van Rotterdam, maar dat zorgt er ook voor dat er niet één 'stempel' op dit gedeelte van de stad te drukken valt. "Daarom wilde ik eerst Rotterdam-Zuid begrijpen. Hoe kan het dat daar 200.000 mensen wonen waaronder veel werkloosheid, armoede en onderwijsachterstand heerst?"

Architect Houben is de realisator van talloze gebouwen over de hele wereld en in Nederland, waaronder The Olympic Parc in Rio de Janeiro, The Public Library in New York en de woontoren Montevideo in Rotterdam. Een ander Rotterdams project waar ze al jaren druk mee bezig is, is dus het uit het slop trekken van Rotterdam-Zuid.

Nu wordt het project steeds meer geconcretiseerd en gerealiseerd, omdat veel bestuurders en belanghebbenden zich bij het project hebben aangesloten. "Naast Rotterdam-Zuid ligt een havengebied met 180.000 werkplaatsen", zegt Houben in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Op de één of andere manier zijn die totaal 'disconnected'. En hoe kan het zo zijn dat Rotterdam-Zuid maar vijf metrostations heeft en Rotterdam-Noord 35?"

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Gebrek aan bewustzijn

Houben noemt de huidige situatie van dit deel van de stad een gebrek aan bewustzijn. "We proberen ook heel erg om de geschiedenis van het gebied te snappen. En van daaruit denken we na over de toekomstplannen."

Zo heeft ze ontdekt dat de Watersnoodramp in 1953 indirect verband houdt met de huidige barrière tussen armoede en welvaart in Rotterdam-Zuid. "Na 1953, na de Watersnoodramp, werd een dijk tussen de havens en de woonwijken gelegd. De havens in Rotterdam liggen namelijk hoger dan de woongebieden. Daartussenin is precies de dijk gelegd. Ik heb gezegd dat deze dijk de fysieke barrière is geworden tussen de werkgelegenheid, de haven, en waar de mensen wonen."

"Eén van mijn voorstellen, naast dat ik de hele mobiliteit aan wil pakken, is het realiseren van een tien kilometer lang dijkpark, zodat het een mooi verbindend element wordt tussen de werkgelegenheid en de mensen die in Rotterdam-Zuid wonen. Daarnaast is het ook goed voor de biodiversiteit, de hittestress en alles bij elkaar", besluit de architect.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'
1:15

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau