Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Komen er rellen in Suriname als Bouterse wordt vastgezet?

Matthijs Meulblok

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse hoort woensdag of hij de cel in moet voor zijn rol in de Decembermoorden in 1982. De vraag is alleen of de bevolking dat pikt. Voormalig Kamerlid Kathleen Ferrier houdt haar adem in, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is heel dubbelzinnig. We weten niet wat het gaat worden."

Bouterse werd op 29 november 2019 al veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf, maar ging in hoger beroep en mocht dat in vrijheid afwachten. Woensdag is de nieuwe uitspraak en hoort hij of hij echt de gevangenis in moet. Of de oud-president daarmee akkoord gaat is een tweede. "Hij had al eerder gezegd: ik buig mijn hoofd voor het recht. Maar tegelijkertijd heeft hij gezegd dat die rechters bij hun uitspraak rekening moeten houden dat hij niet zomaar alles zal accepteren", vertelt Ferrier. "Het klinkt bijna Trumpiaans."

Ferrier vreest voor eventuele ongeregeldheden door zijn achterban. "Je moet je voorstellen, het gaat niet goed in Suriname. Mensen hebben grote problemen. Armoede, onderwijs, volksgezondheid is een drama", zegt Ferrier. "Er moet heel veel gebeuren. Dus in hoeverre mensen nu echt heel veel trammelant gaan maken zullen we moeten zien."

Heb je Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.

Jeugd weet te weinig

De jonge generatie Surinamers weet te weinig over de Decembermoorden, zegt Ferrier. "Het heeft een trauma veroorzaakt en grote verdeeldheid in de Surinaamse samenleving. Tegelijkertijd zie je dat veel jonge mensen heel weinig kennis hebben over wat er in die afschuwelijke nacht in Suriname gebeurd is."

"In de nacht van 7 op 8 december in 1982 zijn zestien vooraanstaande Surinamers van hun bed gelicht, naar Fort Zeelandia gebracht, gemarteld en vijftien van hen zijn vermoord. Dan moet je denken aan advocaten, journalisten, ondernemers, wetenschappers, vakbondsleiders", vertelt ze.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Het leidde tot een enorme schok in de samenleving. "Zij waren tegenstanders van het militaire regime dat toen aan de macht was. Bouterse heeft later zelf verklaard dat hij daar politiek bij betrokken is. Maar uit getuigenverklaringen blijkt dat hij ook een actieve rol gespeeld heeft bij het in ieder geval martelen en vermoorden van twee van deze vijftien vooraanstaande Surinamers."

Proces begon in 2007

Het proces tegen Bouterse begon al in 2007 en werd door drie vrouwelijke rechters gevoerd, toevallig allen met een andere etniciteit. "Zij hebben Bouterse tot ieders opluchting van de Surinaamse gemeenschap hier in Nederland veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Dat heeft hij natuurlijk niet geaccepteerd", vertelt Ferrier.

Begin dit jaar heeft het Openbaar Ministerie de strafeis bevestigd. "Opnieuw twintig jaar en daaraan toegevoegd dat gevangenneming ook moet plaatsvinden. Hij moet echt in de cel. Ik ben geen jurist, maar het lijkt mij heel vreemd dat woensdag een eis komt die minder is dan twintig jaar. Spannend is natuurlijk of hij vastgezet gaat worden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau