main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 december 2023 — 11:46

Eindelijk nieuw Europees migratiebeleid? ‘Het is nu of nooit’

Er gloort hoop op een doorbraak over nieuw Europees asiel- en migratiebeleid, meldt De Telegraaf. Na zeven jaar gesteggel hopen lidstaten deze week tot een akkoord te komen over het zogenoemde migratiepact. Brussel hoopt daarmee beter grip te krijgen op de asielinstroom.

Dat zou onder meer betekenen dat het aantal asielaanvragen in Nederland daalt, schrijft de krant. Met het pact wordt een begin gemaakt aan een eerlijke verdeelsleutel voor migranten. Landen die hun bijdrage niet willen leveren, kunnen hun deel afkopen voor 20.000 euro per asielzoeker.

Tot nu toe zaten de onderhandelingen muurvast, maar in aanloop naar de Europese verkiezingen is de druk toegenomen om tot een akkoord te komen. Brussel maakt zich op voor een vergadermarathon. “Het is nu of nooit”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani tegen de krant. CDA’er Jeroen Lenaers spreekt van “de laatste kans op een geloofwaardige Europese aanpak”.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Lidstaten zijn het over veel voorstellen eens, maar op details kan het ‘flink knetteren’, schrijft De Telegraaf. Het is de bedoeling dat met nieuw beleid migranten bij aankomst in Europa meteen worden gescreend en geregistreerd. Mensen uit landen die bijna nooit asiel krijgen, zoals Marokko en Tunesië, worden onderworpen aan een flitsprocedure en maximaal twaalf weken vastgehouden.

Ter Apel

Wie wordt afgewezen, mag Europa niet in. Nu is het zo dat ook kansloze asielzoekers terechtkomen bij aanmeldcentra in Europa, zoals die in Ter Apel. Daar houden ze plekken bezet voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld.

Met nieuw beleid is het ook de bedoeling dat er jaarlijks minimaal 30.000 mensen worden herverdeeld over de Unie. Eerder liepen onderhandelingen daarop stuk. Daarom is de maatregel in het leven groepen waarbij landen hun deel kunnen afkopen. Het onderdak bieden aan een asielzoeker kost Nederland gemiddeld veel meer dan de 20.000 euro die straks nodig is voor het afkopen van de opvang.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Azmani waarschuwt dat als lidstaten er nu niet uitkomen, het na de Europese verkiezingen alleen maar moeilijker wordt, vanwege het verwachte succes op de flanken. “De flanken, op zowel links als rechts, zijn niet gebaat bij een oplossing. Zij hebben beide baat bij de problemen.”

‘Typisch probleem om in Europa op te lossen’

Econoom Coen Teulings noemt het migratievraagstuk “een typisch probleem waar je alleen Europees uitkomt”. “De stromen gaan heel Europa door. Als je niet met alle Europese landen afspraken maakt, dan ben je kansloos”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Ook omdat in Nederland veel mensen denken dat je je van Europa minder moet aantrekken. Ik denk niet dat dat gaat werken.”

Lees ook: 

Statushouders versneld naar hotels door situatie in Ter Apel

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer