Eindelijk nieuw Europees migratiebeleid? ‘Het is nu of nooit’
Er gloort hoop op een doorbraak over nieuw Europees asiel- en migratiebeleid, meldt De Telegraaf. Na zeven jaar gesteggel hopen lidstaten deze week tot een akkoord te komen over het zogenoemde migratiepact. Brussel hoopt daarmee beter grip te krijgen op de asielinstroom.
Dat zou onder meer betekenen dat het aantal asielaanvragen in Nederland daalt, schrijft de krant. Met het pact wordt een begin gemaakt aan een eerlijke verdeelsleutel voor migranten. Landen die hun bijdrage niet willen leveren, kunnen hun deel afkopen voor 20.000 euro per asielzoeker.
Tot nu toe zaten de onderhandelingen muurvast, maar in aanloop naar de Europese verkiezingen is de druk toegenomen om tot een akkoord te komen. Brussel maakt zich op voor een vergadermarathon. "Het is nu of nooit", zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani tegen de krant. CDA’er Jeroen Lenaers spreekt van "de laatste kans op een geloofwaardige Europese aanpak".
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Lidstaten zijn het over veel voorstellen eens, maar op details kan het 'flink knetteren', schrijft De Telegraaf. Het is de bedoeling dat met nieuw beleid migranten bij aankomst in Europa meteen worden gescreend en geregistreerd. Mensen uit landen die bijna nooit asiel krijgen, zoals Marokko en Tunesië, worden onderworpen aan een flitsprocedure en maximaal twaalf weken vastgehouden.
Ter Apel
Wie wordt afgewezen, mag Europa niet in. Nu is het zo dat ook kansloze asielzoekers terechtkomen bij aanmeldcentra in Europa, zoals die in Ter Apel. Daar houden ze plekken bezet voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld.
Met nieuw beleid is het ook de bedoeling dat er jaarlijks minimaal 30.000 mensen worden herverdeeld over de Unie. Eerder liepen onderhandelingen daarop stuk. Daarom is de maatregel in het leven groepen waarbij landen hun deel kunnen afkopen. Het onderdak bieden aan een asielzoeker kost Nederland gemiddeld veel meer dan de 20.000 euro die straks nodig is voor het afkopen van de opvang.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Azmani waarschuwt dat als lidstaten er nu niet uitkomen, het na de Europese verkiezingen alleen maar moeilijker wordt, vanwege het verwachte succes op de flanken. "De flanken, op zowel links als rechts, zijn niet gebaat bij een oplossing. Zij hebben beide baat bij de problemen."
'Typisch probleem om in Europa op te lossen'
Econoom Coen Teulings noemt het migratievraagstuk "een typisch probleem waar je alleen Europees uitkomt". "De stromen gaan heel Europa door. Als je niet met alle Europese landen afspraken maakt, dan ben je kansloos", reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Ook omdat in Nederland veel mensen denken dat je je van Europa minder moet aantrekken. Ik denk niet dat dat gaat werken."