Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Econoom tegen huurplannen Hugo de Jonge: ‘Werkt niet’

Matthijs Meulblok

Wie zorgt voor huurhuizen als verhuurders door regelgeving worden weggejaagd? Econoom Coen Teulings is tegen de plannen van demissionair woonminister Hugo de Jonge, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat heeft op lange termijn hele slechte effecten."

Het plan van De Jonge is om een maximale huurprijs in te stellen aan de hand van een puntensysteem. Dit zou vanaf het tweede half jaar in 2024 in moeten gaan en moet huurders beschermen tegen woekerbedragen. Teulings noemt het een slecht idee. Hij vreest dat beleggers worden afgeschrikt om nog verder te investeren, met als gevolg dat huurwoningen zullen verdwijnen.

De plannen van De Jonge zouden ertoe moeten leiden dat huurders beter worden beschermd. De demissionair minister verwacht dat de combinatie van maatregelen uiteindelijk zorgen dat de prikkel voor tijdelijke huurcontracten worden verminderd. Bovendien is het met een dwingend puntensysteem straks niet meer mogelijk om de huurprijs te verhogen boven het maximum als er een bewonerswissel plaatsvindt. Ook moet de regeling de verhuurder prikkelen om de woning te verduurzamen.

Middensegment de klos

Huurders in het particuliere middensegment zijn volgens Teulings het meest de klos, als gevolg van de keuzes die De Jonge maakt. "Als particuliere verhuurders hun woningen te koop zetten, dan kan iemand daar zelf wonen, maar dat betekent dat iemand die geen eigen geld heeft en dus moet huren, omdat hij het geld niet heeft om te kopen, achter het net vist", zegt hij.

Die woningen hebben we volgens de econoom heel hard nodig. "Tekenend voor de Nederlandse woningmarkt is dat er altijd in het middensegment een groot tekort is, en dat heeft te maken met de manier waarop wij het beleid inrichten", vertelt Teulings. "De belastingdruk op huurwoningen in het middensegment is erg hoog, en dat is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden. Als je dan denkt dat verhuurders niet méér huur kunnen krijgen, dan leidt dat er alleen maar toe dat ze hun woningen te koop zetten en zorgen dat het voortaan eigen woningbezit wordt en geen huurwoningen."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Beleggers willen zekerheid, stelt de econoom. Investering willen ze immers op termijn terugverdienen en ze willen winst maken. "Als je wilt dat beleggers nieuwe huurwoningen bouwen, moet je ze zo veel mogelijk zekerheid geven aan wat ze aan huur kunnen vragen in de toekomst. Als je later terugkomt op die belofte, wat Hugo de Jonge nu feitelijk doet, dan worden beleggers zeer terughoudend."

Huurders worden gediscrimineerd

Volgens de Teulings "heeft Nederland een lange traditie dat we huren discrimineren ten opzichte van kopen". Als huurder ben je meer kwijt aan lasten dan wanneer je een huis bezit. Het verschil is de afgelopen vijf jaar alleen maar erger geworden, stelt de econoom. "Dat heeft te maken met de herzieningen in box 3 en met het afschaffen van een optie waarderegeling, waardoor je voor een huurwoning minder belasting hoefde te betalen. Dat soort regelingen zijn de afgelopen jaren minder geworden, terwijl de belasting op eigendom lager is geworden." Huurders staan volgens hem dus op forse achterstand op de woningmarkt.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Teulings stelt dat "de overheid niet alle problemen kan oplossen". Hij ziet meer heil in een "saai en voorspelbaar beleid" om de woningmarkt beter te laten functioneren. Bovendien kan De Jonge niet ingrijpen op overstijgende problemen, zoals de stijging van de rente en het stikstofprobleem. "Maar het soort 'ik zal het wel even oplossen'-neiging van Hugo de Jonge helpt niet."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau