SER-voorzitter Kim Putters: ‘Nederland heeft een crisis in bijna alle sociale grondrechten’
Voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Kim Putters ziet dat Nederland een crisis heeft "in bijna alle sociale grondrechten". Hij noemt huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs als primaire voorbeelden. "Mensen maken zich zorgen om de basisvoorwaarden om een goed leven op te bouwen. Daar ligt een grote prioriteit", benadrukt Putters in het programma WNL Op Zondag op NPO 1.
"Gemiddeld genomen gaat het in Nederland heel goed, met heel veel mensen. Maar tegelijkertijd is geen enkel mens gemiddeld", vervolgt de SER-voorzitter zijn relaas. "Wat we in de loop van de jaren hebben gezien, is dat het met een deel van onze samenleving steeds beter gaat, maar een deel van de bevolking blijft ook steeds achter."
Volgens Putters komt dat onder meer omdat dit deel van de samenleving met "tijdelijke contracten zit en lastig met zekerheid aan een woning kan komen". "Het zittende kabinet heeft geprobeerd daar actie op te ondernemen, maar dat gaat natuurlijk altijd traag. Mensen zijn daar teleurgesteld door. Maar de verschillen in de samenleving zijn er, dat is duidelijk."
Luister hier de hele uitzending van WNL Op Zondag terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Veel pijnpunten
Volgens Putters is er niet een enkel pijnpunt aan te wijzen in de huidige samenleving, maar "hebben we een crisis in bijna alle elementen van bestaanszekerheid." De SER-voorzitter benadrukt dat het om "bijna alle sociale grondrechten" gaat. "Daarom is er echt een langetermijnvisie nodig voor dit land."
Hij vraagt zich af hoe Nederland in 2040 en 2050 eruit zal zien. "Hoe staat het er dan voor met bijvoorbeeld het onderwijs, in een wereld waarin digitalisering en AI nog voor heel veel verandering gaat zorgen? En waar verdienen we de komende jaren ons geld mee?" Putters geeft aan dat hij dit langetermijnperspectief mist.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Langetermijnvisie overheid ontbreekt
"Ik denk dat er breed nagedacht moet worden welke stip je op de horizon zet en hoe we daar komen", zegt de SER-voorzitter. "Dat vind ik het allerbelangrijkst: dat we met elkaar het pad naar de toekomst schetsen. Een nieuwe coalitie zal daar met de Tweede Kamer in brede zin afspraken over moeten maken. Anders lopen ook ondernemers en huishoudens het risico om weer aan het kortste eind te trekken."
Tekst gaat verder onder de X:
Voorzitter van @SER_NL @kimputters ziet dat Nederland een crisis heeft "in bijna alle sociale grondrechten". "Huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Mensen maken zich zorgen om de basisvoorwaarden om een goed leven op te bouwen. Daar ligt een grote prioriteit." #WNL pic.twitter.com/ak9SPw9YnM
— WNL Op Zondag (@WNLOpZondag) December 17, 2023
Toekomstvisie Sociaal Economische Raad
De toekomstvisie van de Sociaal Economische Raad wordt na de jaarwisseling gepresenteerd. Toch licht Putters alvast een tipje van de sluier op. "Toen ik begon bij de SER kwam ik erachter dat de doelstellingen dateerden van 1992. Deze doelstellingen hadden een zo hoog mogelijke economische groei centraal staan, plus een zo volledig mogelijke arbeidsparticipatie voor iedereen. Maar vandaag de dag zeggen wij: het kan niet alleen maar om een zo hoog mogelijk economische groei gaan, het zal ook duurzaam moeten zijn."
"De arbeidsmarkt moet daarnaast ook inclusief zijn", vervolgt Putters. "Iedereen moet een kans krijgen. En niet voor iedereen is alleen maar werken de beste oplossing. Soms is het juist ook een combinatie van werken, leren of zorgen. Bij mensen met bijvoorbeeld een arbeidsbeperking, is een volledige baan niet altijd de beste oplossing."
"Wat wij naar de toekomst toe zeggen, door de bril van wat wij 'brede welvaart' noemen, is dus economische ontwikkeling op een duurzame en inclusieve manier. Zodat iedereen zijn plek daarin kan vinden."