Maandlasten stijgen mogelijk verder bij afschaffen eigen risico, waarschuwt Zorgverzekeraars Nederland
Algemeen directeur van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland Petra van Holst waarschuwt dat de zorgpremie mogelijk fors stijgt bij het afschaffen van het eigen risico. “Het is een politieke keuze, maar het is wel belangrijk om te realiseren dat het veel geld kost”, zegt Holst in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De nieuwe Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van het eigen risico bij de ziektekostenverzekering. Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren waarin deze wens wordt uitgesproken, kreeg steun van een meerderheid. Volgens de partijen is het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar voor één op de vier Nederlanders reden om zorg te mijden.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kost het afschaffen van het eigen risico zo’n zes miljard euro. “Daar moet wel dekking voor gevonden worden”, zegt Van Holst. “Dat kan bijvoorbeeld via de premie, die je aan de zorgverzekeraar betaalt. Dat betekent toch al snel dat iemand 25 tot 35 euro per maand meer gaat betalen.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Van Holst deelt de zorgen van de SP en Partij van de Dieren over zorgmijding. “We zien echt dat mensen zorg mijden omdat ze bang zijn dat ze het eigen risico moeten betalen. Dat is een belangrijk signaal. We moeten echt kijken: hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen?”, erkent Van Holst.
Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Van Holst benadrukt het belang van goede voorlichting. “Bij iedere zorgverzekeraar kun je kiezen voor gespreid betalen van het eigen risico. Als je daarvoor kiest, krijg je in ieder geval het bedrag van 385 euro niet in één keer voor je kiezen.” Ook weten veel mensen niet dat het eigen risico niet geldt bij een bezoek aan de huisarts, denkt ze. “Dat geldt alleen voor bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis.”
Kosten zorgverzekering
Een zorgverzekering is komend jaar gemiddeld zo’n negen euro duurder. “Dat betekent al snel dat je zo’n 140 tot 145 euro per maand kwijt bent aan je basisverzekering”, zegt Van Holst. “Daarnaast moet je de afweging maken of je een aanvullende verzekering wil afsluiten. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je gezondheidssituatie.”
Wat Nederlanders in 2024 precies gaan betalen, kan Van Holst niet zeggen. “Het is heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kan kiezen voor een naturapolis. Die vergoedt de zorg die je afneemt en die gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Er zijn ook duurdere restitutiepolissen. Je kan kijken naar het eigen risico. Wil je alleen het verplicht eigen risico, of wil je daarbovenop een vrijwillig eigen risico? Dat bepaalt uiteindelijk de prijs die je per maand gaat betalen.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De voorvrouw van zorgverzekeraars raadt mensen aan de tijd te nemen om zorgverzekeringen goed te vergelijken. “Het kan zijn dat je intensief sport en denkt gebruik te moeten maken van een fysiotherapeut om blessures te voorkomen of te verhelpen. Het kan zijn dat je zwanger bent en dat het belangrijk is dat je kijkt naar een kraampakket. Je moet denken: wat moet ik komend jaar aan mijn gebit laten doen? Als je denkt dat je behandelingen niet kan betalen, dan is het verstandig om daar een verzekering voor af te sluiten.”
Ook bieden zorgverzekeraars vaak aanvullende diensten aan. “Die hebben bijvoorbeeld te maken met preventie”, zegt Van Holst. ” Er zijn zorgverzekeraars die iets aanbieden rondom mindfulness, of een scan om te kijken of je mogelijk huidkanker hebt.”
Hoger eigen risico minder populair
Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat een hoger eigen risico onder verzekerden veel minder populair is dan voorgaande jaren. Bij een hoger eigen risico zijn je maandlasten kleiner, maar betaal je meer geld als er iets gebeurt. “Ik begrijp het wel”, zegt Van Holst. “We hebben te maken met heel veel kostenstijgingen. De boodschappen zijn duurder, de energierekening is duurder.”
“Als je niet een vrijwillig eigen risico neemt, wordt je zorgpremie natuurlijk ook duurder, maar tegelijkertijd kan je dan verrassingen voorkomen. Je krijgt niet plotseling een hoog eigen risico, waar je dat op dat moment niet kan betalen. Ik denk dat het te maken heeft met zoeken naar een stukje zekerheid.”
Lees ook:
Pensioenfondsen houden hand op de knip, veel ouderen de dupe
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer