main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 15 december 2023 — 10:21

Maandlasten stijgen mogelijk verder bij afschaffen eigen risico, waarschuwt Zorgverzekeraars Nederland

Algemeen directeur van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland Petra van Holst waarschuwt dat de zorgpremie mogelijk fors stijgt bij het afschaffen van het eigen risico. “Het is een politieke keuze, maar het is wel belangrijk om te realiseren dat het veel geld kost”, zegt Holst in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De nieuwe Tweede Kamer wil zo snel mogelijk af van het eigen risico bij de ziektekostenverzekering. Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren waarin deze wens wordt uitgesproken, kreeg steun van een meerderheid. Volgens de partijen is het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar voor één op de vier Nederlanders reden om zorg te mijden.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kost het afschaffen van het eigen risico zo’n zes miljard euro. “Daar moet wel dekking voor gevonden worden”, zegt Van Holst. “Dat kan bijvoorbeeld via de premie, die je aan de zorgverzekeraar betaalt. Dat betekent toch al snel dat iemand 25 tot 35 euro per maand meer gaat betalen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Van Holst deelt de zorgen van de SP en Partij van de Dieren over zorgmijding. “We zien echt dat mensen zorg mijden omdat ze bang zijn dat ze het eigen risico moeten betalen. Dat is een belangrijk signaal. We moeten echt kijken: hoe komt dat en wat kunnen we er tegen doen?”, erkent Van Holst.

Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Van Holst benadrukt het belang van goede voorlichting. “Bij iedere zorgverzekeraar kun je kiezen voor gespreid betalen van het eigen risico. Als je daarvoor kiest, krijg je in ieder geval het bedrag van 385 euro niet in één keer voor je kiezen.” Ook weten veel mensen niet dat het eigen risico niet geldt bij een bezoek aan de huisarts, denkt ze. “Dat geldt alleen voor bijvoorbeeld een behandeling in het ziekenhuis.”

Kosten zorgverzekering

Een zorgverzekering is komend jaar gemiddeld zo’n negen euro duurder. “Dat betekent al snel dat je zo’n 140 tot 145 euro per maand kwijt bent aan je basisverzekering”, zegt Van Holst. “Daarnaast moet je de afweging maken of je een aanvullende verzekering wil afsluiten. Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en je gezondheidssituatie.”

Wat Nederlanders in 2024 precies gaan betalen, kan Van Holst niet zeggen. “Het is heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je kan kiezen voor een naturapolis. Die vergoedt de zorg die je afneemt en die gecontracteerd is door je zorgverzekeraar. Er zijn ook duurdere restitutiepolissen. Je kan kijken naar het eigen risico. Wil je alleen het verplicht eigen risico, of wil je daarbovenop een vrijwillig eigen risico? Dat bepaalt uiteindelijk de prijs die je per maand gaat betalen.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

De voorvrouw van zorgverzekeraars raadt mensen aan de tijd te nemen om zorgverzekeringen goed te vergelijken. “Het kan zijn dat je intensief sport en denkt gebruik te moeten maken van een fysiotherapeut om blessures te voorkomen of te verhelpen. Het kan zijn dat je zwanger bent en dat het belangrijk is dat je kijkt naar een kraampakket. Je moet denken: wat moet ik komend jaar aan mijn gebit laten doen? Als je denkt dat je behandelingen niet kan betalen, dan is het verstandig om daar een verzekering voor af te sluiten.”

Ook bieden zorgverzekeraars vaak aanvullende diensten aan. “Die hebben bijvoorbeeld te maken met preventie”, zegt Van Holst. ” Er zijn zorgverzekeraars die iets aanbieden rondom mindfulness, of een scan om te kijken of je mogelijk huidkanker hebt.”

Hoger eigen risico minder populair

Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat een hoger eigen risico onder verzekerden veel minder populair is dan voorgaande jaren. Bij een hoger eigen risico zijn je maandlasten kleiner, maar betaal je meer geld als er iets gebeurt. “Ik begrijp het wel”, zegt Van Holst. “We hebben te maken met heel veel kostenstijgingen. De boodschappen zijn duurder, de energierekening is duurder.”

“Als je niet een vrijwillig eigen risico neemt, wordt je zorgpremie natuurlijk ook duurder, maar tegelijkertijd kan je dan verrassingen voorkomen. Je krijgt niet plotseling een hoog eigen risico, waar je dat op dat moment niet kan betalen. Ik denk dat het te maken heeft met zoeken naar een stukje zekerheid.”

Lees ook: 

Pensioenfondsen houden hand op de knip, veel ouderen de dupe

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer