Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dít kun je zelf doen om huurfraude te voorkomen

Floortje van Gameren

Huurwoningen zijn gewild en dat weten criminelen ook. Advocaten, makelaars en verhuurwebsites waarschuwen om oplettend te zijn tijdens de zoektocht naar een huurwoning. "Geloof niet iemand zomaar op z'n blauwe ogen", zegt ex-crimineel Ron Konings in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het aantal gevallen van huurfraude neemt alleen maar toe. De zaken variëren van inschrijfgeld overmaken naar een makelaar die helemaal niet bestaat, tot de sleutel in je handen krijgen van een studio of appartement en erachter komen dat de eigenaar van de woning iemand anders is. "Het kan echt iedereen overkomen", benadrukt advocaat Priya Soekhai. "Van studenten tot aan de gescheiden vader die de woning moet verlaten. Echt iedereen kan hier slachtoffer van worden."

Toch is er een aantal zaken waar de huurder zelf op kan letten voordat hij in zee gaat met een verhuurder. "Ben in alle gevallen kritisch", raadt de advocate aan. "Kloppen de afspraken, loop de contracten na. Soms zie je daarin al simpele taalfoutjes staan en dan weet je al 'dit is niet professioneel opgesteld'. Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Een andere belangrijke red flag is als er op het contract een buitenlands rekeningnummer staat waar de huur naar overgemaakt moet worden. Criminelen verschuilen zich graag achter een buitenlandse rekening om de pakkans te verkleinen. Buurtonderzoek en afbeeldingen in de advertentie op Google opzoeken, zijn ook zaken die altijd aan te raden zijn, aldus de advocate.

"En het belangrijkste: is het niet te mooi om waard te zijn? Als de prijs heel gunstig is, is dat vaak ook een slecht teken. Volg echt je onderbuikgevoel. Als dat niet klopt, dan moet je daar naar luisteren." Ook ex-crimineel Ron Konings, die eerder zelf mensen om de tuin leidde bij huurwoningen, raadt vooral aan om naar dit gevoel te luisteren. "Als alles veel te gladjes verloopt, dan weet je al dat er iets niet in de haak is."

Pararius

Toch kunnen ook verhuurplatformen nog van alles doen om huurfraude te voorkomen. Pararius is voornamelijk actief in de particuliere sector, daar waar criminelen het meest huishouden. "Wij hebben technische én menselijke aspecten die we nalopen voordat een woning via ons platform te huur kan worden aangeboden", vertelt directeur Jasper de Groot. "Bij de woning checken we of die echt op naam staat van de verhuurder. We doen een identiteitscheck en halen de naam door het Kadasterregister. Daarnaast doen we een check van de bankrekening."

Ook makelaars die zich via het platform aanbieden, worden volledig doorgelicht, verzekert De Groot. "We kijken heel erg naar hoe iemand zich gedraagt. Als er in het verleden problemen zijn gemeld, bijvoorbeeld wanneer huurders klachten hebben ingediend, dan weren wij deze personen."

Millennials komen maar moeilijk aan een huurwoning. De prijzen rijzen de pan uit en de concurrentie is dodelijk. Oplichters spelen maar al te graag in op deze situatie. Hoe kun je je hiertegen weren? Kijk zaterdag om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau