main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 december 2023 — 10:14

Poppenkast van Vladimir Poetin, waarbij niet gesproken zal worden over de oorlog: ‘Het is een loze vertoning’

De Russische president Vladimir Poetin houdt vandaag zijn jaarlijkse persconferentie, voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne. Volgens Ruslandkenner Helga Salemon van denktank HCSS is het een poppenkast die dienstdoet voor de verkiezingscampagne van Poetin. “Ik verwacht dat hij zijn anti-Westerse retoriek gaat bezigen. Het is een loze vertoning.” Over de oorlog zal het nauwelijks gaan, denkt Salemon.

Onderdeel van de persconferentie is een urenlange inbelsessie waarbij zogenaamde gewone Russen en journalisten de kans krijgen om een vraag te stellen aan Poetin. Volgens Salemon is de boel vooraf dichtgetimmerd, om kritische vragen te voorkomen. Ook journalisten zijn welkom, maar volgens Salemon is er in Rusland bijna geen onafhankelijke pers meer. “Een kritische journalist zal nooit een vraag kunnen stellen.”

De persconferentie, die vorig jaar niet plaatsvond, is onderdeel van de campagne van Poetin. De leider van Rusland stelde zich vorige week op verzoek van een militair verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen van 2024. De 71-jarige Poetin, die dankzij een grondwetswijziging kan aanblijven tot 2036, is de gedoodverfde winnaar. Bijna alle oppositie in Rusland wordt onderdrukt.

Charmeoffensief

“Poetin zal vandaag vooral cijfers opdreunen. Daar blinkt hij in uit”, zegt Salemon in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Journalisten hebben uitgezocht dat de cijfers die hij opnoemt, vaak niet kloppen. Er worden ook leuke vragen gesteld door het volk. Vorige keer was er een vrouw die zei dat ze van haar man geen hondje mocht. Ze vroeg of Poetin met haar man wilde praten. Poetin zei: dat doe ik wel even. Even later zagen we dat ze een hondje had gekregen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De persconferentie is een charmeoffensief. “Sommige mensen hebben serieuze vragen, maar krijgen geen serieus antwoord. Arbeiders komen aan het woord, die iets willen laten veranderen op hun werk. Dan zegt Poetin tegen zijn woordvoerder: regel het even. Het is allemaal om te laten zien: Poetin is de tsaar die alles kan regelen.”

Oorlog verboden onderwerp

Over de oorlog zal het vandaag nauwelijks gaan, denkt Salemon. De Russische bevolking is oorlogsmoe. “Het thema van de persconferentie is het gezin. De slogan van de campagne van Poetin is ‘het gezin der gezinnen’. Rusland is het gezin der gezinnen en Poetin is de pater familias. Wel buitenechtelijk, want hij is sinds 2014 gescheiden en heeft verschillende minnaressen.”

De kritiek die op Poetin wordt geuit, komt vooral van vrouwen en moeders van militairen die vechten aan het front in Oekraïne. “Zij zeggen: onze mannen zijn vorig jaar gemobiliseerd en ons werd verteld dat ze na een jaar terug zouden komen.” Het Kremlin heeft de militairen inmiddels te verstaan gegeven dat ze in Oekraïne moeten blijven tot het einde van de oorlog. “Dat is niet te doen. Ze moeten op z’n minst rouleren”, zegt Salemon.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Ondertussen keren voormalig gevangenen uit Oekraïne en massa terug naar Rusland. Zij werden aan het begin van de oorlog gerekruteerd door de Wagnergroep en later het ministerie van Defensie, met de belofte dat als ze zouden vechten, ze na een half jaar op vrije voeten zouden komen. “Veel criminelen die nu terugkeren gaan opnieuw de fout in”, vertelt Salemon. “Daar mag van het Kremlin niet over geschreven worden.”

Lees ook: 

Zorgen over afbrokkelende steun voor Oekraïne: ‘Dit is een cadeau voor Poetin’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer