Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Buurtbewoners in Amersfoort nemen heft in eigen handen na verdwijnen buslijn: ‘Mensen kunnen mij weer opzoeken’

Peter Visser

Steeds meer buslijnen verdwijnen, zo ook in Soesterkwartier in Amersfoort. Maar buurtbewoners daar lieten het er niet bij zitten. Na jarenlang gesteggel met vervoerder Syntus, namen zij het heft in eigen hand. Sinds deze week rijdt er een buurtbus door de wijk die volledig draait op vrijwilligers. ''Ik vind het ontzettend fijn."

De bus, die acht passagiers kan vervoeren, rijdt zeven dagen per week. Vijftig vrijwillige chauffeurs wisselen elkaar af. "Waar ik nu sta, bij de halte van de Acaciastraat achterin de wijk, verdween vijf jaar geleden opeens de bushalte. Dat was de aanleiding om op de trom te slaan en lawaai te maken, om te zeggen: zo kan het niet", vertelt voorvechter van de buurtbus Clary Ståb in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Acties van het comité 'De bus komt zo' leidden er al toe dat de gemeente in 2020 na een voorstel van de lokale SP een stokje stak voor het plan van Syntus om buslijn 1 op zaterdagen en avonturen te schrappen. De lijn had nog gemiddeld maar twee passagiers, waardoor die niet winstgevend was. De bus reed tot dit jaar de gebruikelijke dienstregeling, maar niet meer in 2024.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

"Ik moet drie kilometer lopen voordat ik in de binnenstad ben. Dat wordt met de jaren lastiger, zeker als het glad is in de winter", vertelt Ståb. Ze is dolblij met de eigen buurtbus. "Het was een gevecht om te zorgen dat er weer een bus kwam, maar we hebben 'm!"

"Een bus uit de wijk met chauffeurs uit de wijk, die allerlei plekken in de wijk goed met elkaar verbindt en de wijk met het station. Ik kan weer makkelijk reizen en iemand kan mij weer komen opzoeken met de koffers. De bus stopt voor de deur. Ik vind het ontzettend fijn", vertelt Ståb.

Volgens haar is het voor de veelal oudere gebruikers nog even uitzoeken waar ze kunnen opstappen en hoe laat de bus rijdt. "Dat is altijd wennen, maar het gaat lukken en dan gaan we de bus vaak gebruiken", verzekert ze.

'Het is hier ons kent ons'

"Gefeliciteerd Soesterkwartier!", zegt passagier Lillian Essed. Volgens haar past de buurtbus helemaal bij de wijk. "De wijk is dorps, het is hier ons kent ons. Als je elkaar nog niet kent, heb je hier al heel gauw een vriendschap opgebouwd." Medepassagier Joke Sickmann: "Het busvervoer werd steeds minder en ik maakte me grote zorgen. Maar toen ik merkte dat ik niet alleen was, zijn we actie gaan voeren."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Koert Guermonpre is één van de vrijwilligers op de bus. "Het is mooi dat mensen her en der in de wijk mobiel kunnen zijn. Ik draag daar graag aan bij." De ballotagecommissie was niet heel streng, geeft hij toe. "Ze zijn heel blij met iedere chauffeur die goed kan rijden en bereid is om mee te doen."

"Het is fijn om te doen", vindt ook collegachauffeur John von Hebel. "Je legt contact met de mensen, ik krijg er een goed gevoel van. Je doet het voor de samenleving, daar krijg je heel veel voor terug." Hij raadt andere vrijwilligers aan om passagiers een fijne dag te wensen. "Je moet ook op het verkeer blijven letten. Dat is wel belangrijk, hoor."

'Het is heel knap'

Wethouder mobiliteit Tyas Bijlholt is blij dat het is gelukt om de bus te laten rijden. "Het was een grote klus, maar wij zijn heel trots dat de wijk Soesterkwartier gezamenlijk deze bus heeft gerealiseerd en dat zoveel vrijwilligers op deze bus gaan rijden. Wij hebben daar met plezier aan bijgedragen door de bushaltes te regelen en met de provincie het verkeersbesluit te nemen."

De bus betekent veel voor de wijk, denkt de wethouder. "Het is een wijk waar mensen goed met elkaar omgaan." Bijlholt is blij dat het busje ook op zondag gaat rijden. "Het is de eerste bus in Nederland met vrijwilligers die dat doet. Dat laat zien dat Soesterkwartier begaan is met elkaar. Het is heel knap wat ze hebben gerealiseerd."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau