Kans op rechts kabinet met PVV, VVD en NSC lijkt toe te nemen: ‘Overeenkomsten, bijvoorbeeld op migratie’
Ronald Plasterk brengt maandagmiddag verslag uit aan de Tweede Kamer over zijn verkenning voor een nieuwe regeringscoalitie. Parlementair verslaggever van EW Magazine Carla Joosten denkt dat PVV, VVD, NSC en BBB verder gaan praten, maar dat er nog wel hordes te nemen zijn.
De afgelopen twee weken zocht verkenner Plasterk met instemming van de Kamer naar partijen die mogelijk kunnen en willen samenwerken met de PVV. De partij van Geert Wilders werd bij de verkiezingen op 22 november verreweg de grootste, met 37 van de 150 zetels.
Vrijdag lekte uit wat de kern zal zijn van het verslag van de oud-PvdA-minister. PVV, VVD, NSC en BBB gaan door met gesprekken, maar eerst komen enkele obstakels op tafel. Pas als die uit de weg zijn geruimd, komen onderhandelingen over de inhoud in het vizier, zo bevestigden ingewijden aan het ANP.
Een van gesprekken gaat over bezwaren van vooral de NSC over plannen van de PVV die staatsrechtelijk niet door de beugel kunnen, zoals een verbod op islamitisch onderwijs. "Met name Pieter Omtzigt (NSC-leider, red.) heeft van meet af aan een groot probleem gemaakt van inhoudelijke punten over de rechtsstaat", zegt Joosten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens Joosten zijn de partijen het "over veel dingen niet eens" en zijn er "obstakels", maar zijn er ook overeenkomsten, bijvoorbeeld op migratie. "Daar maken ze misschien wel een hoofdpunt van."
Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
De gesprekken die nu volgen, gaan ook over de vorm van het kabinet. "De VVD wil alleen gedogen, Omtzigt wil liever een extraparlementair kabinet of een minderheidskabinet, maar niet een meerderheidskabinet. Hij wil een scheiding tussen kabinet en Tweede Kamer, waarbij de fracties zich niet binden aan het regeerakkoord."
Plasterk ook informateur?
Voor die volgende fase gaat een informateur aan de slag, mogelijk is dat ook Plasterk. Hij moet daartoe dan wel de opdracht krijgen van de Tweede Kamer, die woensdag eerst zal debatteren over zijn bevindingen en voorstellen. Volgens Joosten is het niet uitgesloten dat Plasterk ook mag helpen bij het formatieproces "Hij is al lekker ingewerkt. Ik kan mij voorstellen dat hij er een assistent bij krijgt."
Een nieuwe informateur behoort ook tot de mogelijkheden, benadrukt Joosten. "Omdat er zoveel over de rechtsstaat gesproken wordt, is het misschien helemaal niet gek om iemand te nemen die heel goed thuis is in dat onderwerp en die alles weet van de Grondwet. Dat is hoogleraar Wim Voermans. Hij weet ook wat er in de samenleving speelt en hij weet precies wat politieke partijen vinden. Ik kan me voorstellen dat dit iemand is die door Omtzigt naar voren wordt geschoven."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Kamervoorzitter
Binnenkort wordt door de Tweede Kamer besloten wie de nieuwe Kamervoorzitter wordt. De strijd lijkt te gaan tussen Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA en PVV'er Martin Bosma. Laatstgenoemde heeft de beste papieren om Vera Bergkamp op te volgen, denkt Joosten. "De Tweede Kamer helt wat meer naar rechts. Bovendien heeft Bosma een goede naam als ondervoorzitter en als leider van debatten. Hij houdt de boel op orde, maar geeft ook ruimte aan de Kamer."
Maar er zijn ook nadelen aan Bosma, denkt Joosten. "Een Kamervoorzitter moet het land vertegenwoordigen bij de ontvangst van staatshoofden en is erbij op 4 mei bij de Dodenherdenking. In die rol hebben wij hem nog nooit gezien", zegt ze. "Bosma heeft nog al eens de neiging om grof uit de hoek te komen. Dat is iets wat we tegenwoordig weer wat minder accepteren, zeker bij iemand met zo'n belangrijke functie. Ik denk dat partijen hem donderdag tijdens het debat daarover zullen bevragen."
Mocht Bosma Kamervoorzitter worden, betekent dat dat hij geen bewindspersoon wordt, mocht de PVV gaan regeren. "Ik was verrast dat hij de deadline niet opzocht voor de kandidatuur. Misschien denkt hij wel: ik vind dit veel leuker dan het ministerschap."