main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 december 2023 — 10:26

Hebben werkgevers gelijk om loonstijgingen te beperken? ‘Geen dramatische situatie, maar een waarschuwing’

Forse loonstijging is als muziek in de oren voor werknemers, maar voor werkgevers klinkt het als een vals orkest. Vandaar hun oproep om te stoppen met het blijven opkrikken van salarissen. “We zijn nu niet in de situatie dat wij in een groot drama terecht zijn gekomen, maar ze waarschuwen om het niet te ver te laten doorslaan”, zegt hoofdeconoom ING Marieke Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het komende jaar gaan de lonen hoe dan ook stijgen. Volgens Blom is het niet zo dat bedrijven daarvoor willen liggen. “Zij geven aan om het niet nog een keer zoveel extra te laten stijgen”, zegt zij.

‘Waanzinnige’ loonstijging

Het afgelopen jaar is het salaris gemiddeld met 7 procent gestegen. “Dat is waanzinnig”, reageert de econoom. Daartegenover staat de inflatie, die was het afgelopen jaar ook erg hoog. Heel gek is het dus niet dat de salarissen zo zijn gestegen. “Je moet een evenwicht zien te bewaren. Als je te weinig loonstijging hebt, zijn de winkels ook leeg. Dat snappen bedrijven heel goed.”

Aan de andere kant kan een te hoge salarisverbetering concurrentie met het buitenland dwarsbomen. “Bedrijven zeggen ook dat als er continu druk op hun winst staat, zij weinig ruimte over hebben om te investeren.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Bedrijven maken zich mede om die reden zorgen over hoe het volgende economische jaar eruit komt te zien. Wat ook meespeelt is dat veel bedrijven grote voorraden hebben die zij niet meer kunnen slijten of die tegen een lagere prijs moeten verkopen.

Ziekteverzuim en investeringsklimaat

Blom zegt dat veel bedrijven twee investeringen voor ogen hebben. Een daarvan is het aanpakken van het ziekteverzuim. “Dat is enorm opgelopen de afgelopen tijd en daar maken bedrijven zich zorgen over.” Bedrijven willen bijvoorbeeld investeren in het verbeteren van processen of om ervoor te zorgen dat de werkdruk van het personeel afneemt.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Tegelijkertijd willen ondernemers dat Nederland een aantrekkelijk plek moet blijven voor bedrijven om in Nederland zaken te willen doen, zegt Blom. Denk aan het aanschaffen van een bedrijfshal of nieuwe vrachtwagens. “Dat willen ze alleen doen als ze zien dat ze hier goed geld kunnen verdienen. Daarin zijn we afhankelijk van onze concurrentiepositie met het buitenland.”

Winkelstraten straks leeg?

Het is “reëel” dat de continue loonstijging sommige bedrijven de kop gaat kosten. Al helemaal als zij hun voorraden niet verkocht krijgen. “Je ziet dat het aantal faillissementen geleidelijk aan, aan het oplopen is, maar wij komen niet zomaar in een enorme economische storm terecht”, aldus Blom.

Dat betekent niet dat de oproep van het bedrijfsleven onterecht is. Blom zegt dat het “een beetje koorddansen” is. “De tegenstelling tussen werknemers en werkgevers is een schijntegenstelling. Je moet samen proberen op het goede niveau te zitten, waardoor bedrijven succesvol zijn en veel mensen een goed salaris kunnen betalen.”

Lees ook:

Bedrijven dreigen om te vallen door stijgende lonen: ‘Toekomst niet uit het oog verliezen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer