Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Asielproblematiek in Ter Apel is gebed zonder eind: ‘In Groningen zijn ze het zat’

Matthijs Meulblok

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) slaan alarm over de problematiek met de asielopvang in Ter Apel. "Alles waar een dak boven zit in Nederland en waar mensen kunnen wonen en warm kunnen zitten moet nu beschikbaar komen, zodat we hier niet verder in de problemen komen en we niet over veertien dagen tijdens de Kerst weer zulke gesprekken hebben", zegt regiomanager van het COA Johan Velkers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Burgemeester van Ter Apel Jaap Velema heeft Den Haag al meerdere malen opgeroepen om actie te ondernemen en in te grijpen bij de asielopvang. De problemen stapelen zich inmiddels op. Zo waarschuwt de GGD voor ernstige gezondheidsproblemen en is de brandveiligheid ook niet op orde. Organisaties als Vluchtelingenwerk en het Rode Kruis maken zich ernstige zorgen over de schrijnende situaties.

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte!

Het probleem met de opvang in Ter Apel lijkt haast een gebed zonder eind. "In Groningen zijn ze het zat. Daar hebben ze al serieus gedacht om Ter Apel maar gewoon te sluiten", vertelt politiek commentator bij het AD Hans van Soest. "Maar dan is er helemaal niks meer, dus dat doen ze dan toch maar niet. Maar andere gemeenten komen maar niet over de brug met opvanglocaties voor asielzoekers."

Tekst gaat verder onder de X.

Spreidingswet

Toch staat verantwoordelijk demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) met zijn rug tegen de muur, zegt Van Soest. Van der Burg kwam met de spreidingswet als oplossing om de asieldruk in Ter Apel te verlichten door gemeenten mogelijk te verplichten om asielzoekers op te vangen. Toch lijkt het dat de wet zal sneuvelen in de Eerste Kamer. "Het kan altijd hè, dat de BBB, een grote fractie in de Eerste Kamer, daar alsnog anders over gaat denken. Maar het ziet ernaar uit dat er nu geen meerderheid voor is", aldus Van Soest.

Van Soest denkt dat als de spreidingswet het niet zal halen, de problemen nog wel even zullen aanhouden. Van der Burg kan volgens Van Soest "niets anders doen dan telefoneren en smeken bij burgemeesters, al is het maar tijdelijk, om wat locaties vrij te maken".

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

PVV-overwinning

Mogelijk voelen protesterende gemeenten zich gesterkt door de verkiezingszege van de PVV. Die partij wil af van de asielstroom. Toch wordt dat lastig, denkt Van Soest. "Er moeten Europese afspraken voor worden gemaakt en we weten allemaal hoe ingewikkeld dat is. Daar zijn we ook al jaren mee bezig en dat lukt allemaal niet."

Het is niet zo dat alle gemeenten weigeren om de handen uit de mouwen te steken. Zo zijn er tal van gemeenten die (tijdelijke) opvang. "Burgemeesters zeggen gewoon: sorry, we zitten al vol. We hebben heel veel Oekraïners die we moeten opvangen of we hebben in het verleden al een asielzoekerscentrum gehad, dus nu is het even aan een ander", aldus van Soest.

Zangeres Marlene Bakker woont in Groningen en ziet ook hoe zeer dit probleem de Groningers raakt. "Ik mag hopen dat dit in heel Nederland een ding is. Ik vind het echt belachelijk dat gemeenten zich niet solidair opstellen in Nederland. Als je dat met z'n allen oppakt, dan is het gewoon opgelost. Zo moeilijk is het volgens mij helemaal niet."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau