main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2023 — 11:09

Strijd om voorzittershamer Vera Bergkamp: ‘Martin Bosma meest geschikte kandidaat’

De strijd om de voorzittershamer van de Tweede Kamer barst vandaag los. Volgens De Telegraaf zijn er twee serieuze kandidaten om Vera Bergkamp op te volgen: PVV’er Martin Bosma en Tom van der Lee, Kamerlid voor GroenLinks-PvdA. “Ik denk dat Martin Bosma de beste voorzitter zou zijn”, zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Bergkamp legde gisteren de hamer neer en trok de deur van politiek Den Haag achter zich dicht. Haar taken worden voorlopig waargenomen door ondervoorzitter Roelien Kamminga (VVD). Zij wordt vandaag beëdigd, zodat ze vervolgens tijdelijk als voorzitter kan optreden om de 149 overige Kamerleden te beëdigen.

De Tweede Kamer stemt vandaag over een profielschets voor de nieuwe voorzitter. Mogelijk is PVV’er Bosma een kanshebber, nu zijn partij de grootste is geworden. “Ik moet er nog een paar nachtjes over slapen”, zei Bosma dinsdag bij de afscheidsborrel van Bergkamp. “Maar belangrijk is dat er iemand met ervaring op die post komt.”

Mocht Bosma een gooi naar het Kamervoorzitterschap doen, is zijn grootste concurrent Van der Lee, denkt De Telegraaf. De voormalig directeur van Oxfam Novib is sinds 2017 Kamerlid en was voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de Groningse gaswinning onderzocht. Ook leidde hij al eens debatten als vervanger van Bergkamp.

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en ontvang het laatste nieuws van WNL in je inbox.

Wie de vermoedelijke stemmen bij elkaar optelt, ziet dat het een nek-aan-nekrace wordt tussen de twee. Bosma kan waarschijnlijk rekenen op de goedkeuring van Kamerleden van PVV, BBB, FvD en JA21, samen goed voor 48 van de 150 stemmen. Van der Lee geniet waarschijnlijk de steun van GL-PvdA, D66, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Denk en Volt, die samen 45 zetels tellen.

‘Bosma meest ervaren’

Volgens politiek commentator van De Telegraaf De Winther heeft Bosma de beste papieren. “Ik denk dat Martin Bosma de beste voorzitter zou zijn. Het is het meest ervaren”, zegt hij. “Hij zou het ook kunnen met een soort natuurlijke kwinkslag. Die is langzamerhand wel nodig op die plek.”

Dat de PVV de grootste partij is geworden, is volgens De Winther niet per se in het voordeel van Bosma. “Er is een voorstel van Forum voor Democratie geweest om de Kamervoorzitter altijd uit de oppositie te laten komen. We weten natuurlijk niet of PVV gaat regeren, maar daar heeft de PVV toen voor gestemd. In Den Haag veronderstellen nu toch veel mensen dat de PVV aan de touwtjes gaat trekken.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Wil Bosma wel?

Volgens De Winther is het nog zeer de vraag of Bosma zich daadwerkelijk kandidaat stelt. “Tegen ons zei hij dat de rol van ondervoorzitter hem ook goed bevalt. Dan kan hij ook nog af en toe een debat doen. Tegelijkertijd heeft hij jarenlang met de gedachte gespeeld om het wel te doen. Als mensen hem complimenten gaven, dan ging hij het retweeten. Dus ja, het is nog koffiedik kijken. Maar ik signaleerde de afgelopen weken wel terugtrekkende bewegingen.

“Een bericht van GeenStijl waarin stond waarom hij het niet ging worden, heeft hij gisteren nog geretweet. Daarmee laat hij ook zien dat het voor hem niet zo nodig hoeft”, aldus De Winther.

Lees ook: 

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) weg na verkiezingen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer