main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2023 — 13:11

Scholen doen mobieltjes en masse in de ban: ‘Je wordt er dik en dom van’

Steeds meer scholen doen de mobiele telefoon in de ban, tot grote vreugde van leraar en lerarenopleider Ton van Haperen. “Je wordt er doodongelukkig van dat je denkt te moeten voldoen aan wat dat apparaat van je vraagt. Mensen worden er dik en dom van. Dat is gewoon zo.”

Afgelopen zomer besloot demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf dat kinderen geen telefoon meer mogen meenemen in de klas. Scholen kregen tot 1 oktober de tijd om uit te zoeken hoe ze dat wilden regelen. Als het scholen niet zelf zou lukken, stelde Dijkgraaf voor om met landelijke regels het gebruik van telefoons in scholen aan banden te leggen.

Op het Corderius College in Amersfoort mogen leerlingen vanaf 1 januari helemaal geen telefoon op zak hebben. “Wij kiezen voor het telefoonbeleid ‘thuis of in de kluis'”, vertelt rector Arnoud Messelink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het gaat niet alleen om aandacht hebben tijdens de les, maar ook om aandacht hebben voor elkaar.”

Ontvang jij al onze nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!

De leerlingen reageren “behoorlijk verschillend” op het besluit, erkent Messelink, die streng wil gaan controleren. “We zijn een school van 1800 leerlingen en ruim 200 medewerkers. We hebben gezegd: we moeten het met elkaar doen. We kunnen niet alleen aan conciërges overlaten om te handhaven.”

Derdejaars vwo-leerling Silke is niet blij met het verbod. “Een telefoon kan je ook verbinden door spelletjes of door gespreksonderwerpen op je telefoon te zien. Je kan ook afspreken in je pauze met leerlingen die niet in je klas zitten.” Ze gaat haar telefoon missen. “Maar ik denk dat we er wel mee leren leven.”

‘Op school moet je met elkaar communiceren’

Leraar economie aan het Rythovius College in Eersel Ton van Haperen juicht het besluit van het Corderius College toe. “In de klas heb ik dat probleem niet”, zegt hij over de mobieltjes. “Mocht er zo’n ding afgaan, dan scheld ik ze de hoek in. Ze weten dat het niet mag, dat is echt geen probleem.”

“Het probleem is: in de school zie je soms leerlingen bij een lokaal staan en ze staan dan allemaal op dat ding te kijken, in plaats van dat ze met elkaar praten. Terwijl het de bedoeling is dat je op een school met elkaar communiceert, samenleeft en niet in je eigen bubbel blijft hangen”, zegt Van Haperen, schrijver van twee boeken over onderwijs in Nederland.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Hij vindt het verbod op de telefoon in klaslokalen “heel goed”, maar laakt de traagheid van de besluitvorming. “Dat is typisch Nederlands. Ik heb hier twee jaar geleden al een artikel over geschreven en nu zijn we eindelijk zover. Dat we er twee jaar over doen om met een richtlijn te komen over dat we mobieltjes misschien gaan verbieden. In Frankrijk ging het sneller, laat ik het zo zeggen.”

‘Je wordt er dik en dom van’

De school van de dochter van directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht, de Geert Grooteschool in Amsterdam, is sinds kort telefoonvrij. “Mijn dochter is er dolblij mee”, vertelt hij in Goedemorgen Nederland. “Zij zit in haar eindexamenjaar. Ze baalt ervan dat het niet twee jaar geleden gebeurd is. Ze zegt: eindelijk praat iedereen in de pauze weer met elkaar. Soms gebeurde het dat iedereen op een rijtje zat en alleen op de telefoon keek.”

“Je wordt er doodongelukkig van, dat je de hele tijd denkt dat je moet voldoen aan wat het apparaat van je vraagt”, vult docent Van Haperen aan. “Mensen worden er dik en dom van. Dat is gewoon zo.”

Lees ook: 

Leraar schaamt zich kapot voor leesniveau Nederlandse kinderen: ‘Het is een clusterfuck. Waarom is niemand in paniek?’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?

Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?

Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:

  • Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
  • Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
  • Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’

Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.

Luister hier de podcast!

Apeldoorn volgt Zutphen op als ‘overloop’ voor Ter Apel

Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…

Lees meer

Inzet waterkanon bij acties XR mocht, agenten niet vervolgd

De politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…

Lees meer

Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kiev

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…

Lees meer

Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden

Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…

Lees meer

VNO-NCW-voorvrouw Thijssen waarschuwt: we moeten niet minder, maar meer gaan werken

Voorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…

Lees meer

Nederland tegen zijn burgers in Iran: ‘Vertrek nu dat nog kan’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…

Lees meer