main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2023 — 11:10

Boris Johnson voor Britse onderzoekscommissie om corona-aanpak: ‘Hij pakt dat moment aan om te schitteren’

Voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson verschijnt vandaag voor een onderzoekscommissie over zijn aanpak van de coronapandemie. “Hij heeft twee dagen de tijd om het beeld te laten kantelen. Daar is hij goed in”, zegt Yoeri Albrecht, directeur debatcentrum De Balie, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vaccins stelen in Leiden, het partygate-schandaal en te traag reageren op het verspreiden van het coronavirus: het zijn slechts een paar momenten waar Johnson kritiek op heeft gekregen in zijn aanpak het coronavirus te beteugelen. De komende twee dagen moet hij de onderzoekscommissie overtuigen dat hij het bij het rechte eind had. “Wat hij waarschijnlijk gaat proberen is benadrukken wat hij goed heeft gedaan in de pandemie”, vertelt Albrecht. “Johnson ziet dit als een moment om twee dagen te schitteren en dat gaat hij gebruiken ook.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Wat dat precies inhoudt, daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is wel dat het Verenigd Koninkrijk van alle grote landen als eerste vaccineerde. “Daar kan hij op blijven wijzen”, stelt Albrecht. “Net zoals op dat de economische terugslag door de coronamaatregelen in verhouding met andere landen minder was en dat de lockdowns minder zwaar waren.”

Er is een groep die spreekt over toeval en denkt dat Johnson totaal niet begreep hoe de vork in de steel zat, ook omdat hij veel te laat in actie zou zijn gekomen. Hij zou zich ook hebben laten adviseren door de verkeerde mensen, bijvoorbeeld door voormalig hoofdadviseur Dominic Cummings. “Die is al jaren op oorlogspad om Johnson totaal kapot te maken”, reageert Albrecht. “Die heeft gezegd dat hij een supermarktkarretje was dat alle kanten op ratelde. En dat hij de ene dag dit dacht en de volgende dag dat.”

Partygate en vaccins kapen in Leiden

Een van de bekendste schandalen tijdens de coronapandemie in het VK is partygate. Johnson vierde met partijgenoten uitgebreid feest, terwijl de Britten binnen moesten blijven. Beelden van die festiviteiten ging de hele wereld over. “Daar zal het vast ook over gaan”, denkt Albrecht. “Hoewel dat meer de parlementaire navraag is geweest. Dit gaat meer over het coronabeleid zelf.”

In Britse media gingen ook verhalen rond dat Johson plannen had om een Nederlandse AstraZeneca-fabriek in Leiden binnen te vallen en dat militairen daar vaccins zouden kapen. “Dit is denk ik gelekt door de bondgenoten van Johson of door Jonson zelf”, denkt de directeur van De Balie.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Albrecht heeft dat vermoeden omdat Johson zelf columnist is voor de krant waarin dit verhaal verscheen, The Daily Mail. “Het zou kunnen dat hij die optie even op tafel heeft gehad. Maar het interessante is dat hij op deze manier de aandacht afleidt van het falen. Dit gerucht doet hem goed in publieke opinie.”

Albrecht zet wel zijn vraagtekens bij het verhaal. “Wat je wel zeker weet is dat Johson aandacht probeert af te leiden met een stoer verhaal over cowboys of militairen richting Leiden, om daar ‘hun’ vaccins los te wrikken van de ‘vreselijke’ Unie, om levens te redden in Engeland.”

‘Johnson probeert terug te komen’

Met dit soort verhalen probeert Johnson terug te komen “richting het centrum van de macht”, denkt Albrecht. “Johnson is in sommige stukken van het land nog populair. En Rishi Sunak (huidig premier VK, red.) doet het niet zo best. Johnson is misschien wel populairder op dit moment.”

Lees ook:

Boris Johnson wordt columnist bij de Daily Mail

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Cyprus wil leger moderniseren om op termijn NAVO-lid te worden

Cyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstratie van zaterdag mag ook niet op de Dam

De pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…

Lees meer

Wopke Hoekstra waarschuwt China voor Europese importtarieven

Wopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…

Lees meer

Sam Hagens nieuw gezicht van Goedemorgen Nederland

Journalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…

Lees meer

KLM schrapt nog meer vluchten om storm Conall

KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…

Lees meer

Zorgen bij oppositie over verlies voortrekkersrol steun Oekraïne

Nederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…

Lees meer

Koffieprijs op hoogste niveau in 40 jaar om wereldwijde schaarste

De koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…

Lees meer