Victor Pak: ‘Politiek weet zich geen raad met de verkiezingsuitslag’
Volgens parlementair journalist bij EW Magazine Victor Pak weet de politiek zich geen raad met de uitslag van de stembusgang. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er zit veel vijandigheid over en weer."
Vandaag gaat het verkenningsproces onder leiding van voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk verder. Hij kiest ervoor om de lijsttrekkers van BBB, NSC en VVD als duo gesprekken te laten voeren met Geert Wilders van de PVV. Hij hoopt hiermee de impasse van de verkenning te doorbreken. De gesprekken zijn vanmorgen begonnen met Wilders en Van der Plas (BBB).
Grenzen verleggen
Nieuw is deze tactiek van de verkenner niet, vertelt Pak. "In 2012 hebben Rutte en Samson samen gezeten, maar dat waren toen ook de meest logische partners om een coalitie te vormen." Toch is het nu wel anders, ziet de journalist. "Het is een heel ingewikkeld systeem, maar Plasterk ziet zich genoodzaakt omdat de barricades al heel hoog zijn opgetrokken door verschillende politici."
Volgens Pak zet Plasterk vooral in op het verkennen van elkaars grenzen en die "misschien ook een beetje te verleggen." Pieter Omtzigt (NSC) geeft aan op dit moment niet in een kabinet te willen met Wilders. Pak: "Hij zegt daarom niet te gaan onderhandelen in dit 'koppeltjesgesprek', maar dat het slechts nog onderdeel is van de verkenning."
'Functie elders' 2.0
De NSC-leider werd maandag door De Telegraaf gespot met notulen onder zijn arm die doen denken aan het 'functie elders' debacle van de vorige verkenning. "Ondergrens" en "niet in PVV/NSC/BBB" was te lezen op een vel papier. Omtzigt zegt dat het gaat om een fout. Wilders en Van der Plas geven aan dat ze Omtzigt geloven.
Tekst gaat verder onder de X:
.@PieterOmtzigt lekte per ongeluk notulen uit het gesprek met de verkenner. @lientje1967 en @geertwilderspvv geloven dat dit een ongelukje was, en zetten vandaag de gesprekken voort. #WNL pic.twitter.com/r7VCSdvQSx
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) December 5, 2023
Omtzigt benadrukte dat deze boodschap al duidelijk was voordat de gesprekken plaatsvonden. Pak denkt dat het kan helpen "als Omtzigt bekendmaakt wat hij precies van Wilders nodig heeft om wél te gaan onderhandelen".
Pak stelt dat de politiek vastzit. "Eigenlijk zeggen de politici tegen de kiezer: we zijn het niet eens met de stembusuitslag. Je ziet gewoon dat de politiek zich geen raad weet met de uitslag zoals die er ligt." Er zit volgens hem veel vijandigheid over en weer. "Wat onvrede met elkaar. Yeşilgöz (VVD) wil écht niet met de PVV, terwijl ze voor de verkiezingen zeiden dat als ze de grootste zijn, dan kan dat weer wel. Maar ze werden niet de grootste."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Rechts is verdeeld
Ondanks dat rechts de grootste werd, is het nog niet in kannen en kruiken dat er makkelijk een kabinet kan worden geformeerd, zegt Pak. "Dat komt doordat rechts een begrip is. Dat klinkt heel makkelijk, maar er zit veel verschil onderling. Als je kijkt naar het vestigingsklimaat of de economie an sich, dan heeft de VVD een heel ander beleid voor zich dan de PVV." Ook de steun aan Oekraïne zorgt voor verdeeldheid onderling. De VVD is voorstander, maar de PVV wil "eerst naar onze eigen behoefte kijken".
Maar ook de steun aan Oekraïne. Dat is een heel goed voorbeeld waarvan de VVD, de liberalen zeggen: we moeten steunen. Terwijl de PVV zegt, nee dat moeten we niet doen. We moeten eerst naar onze eigen behoefte kijken."
Nieuwe verkiezingen zijn volgens vertrekkend CDA-Kamerlid Anne Kuik "heel vreemd". Ze zou dat als falen zien, zegt ze. "Je hebt een uitslag en deze partijen zullen dan hun verantwoordelijkheid moeten nemen om eruit te komen. Op welke manier of vorm dan ook."