Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hospiteren dé oplossing voor wooncrisis? ‘Woningsplitsing moet veel meer toegepast worden’

Rick Hartkamp

Woonminister Hugo de Jonge presenteert een nieuw plan om het woningtekort terug te dringen: een grootschalige rentree van hospita's. De Jonge zegt in het AD dat er weer een opmars moet komen voor hospiteren en een wetswijziging moet de terughoudendheid van hypotheekverstrekkers wegnemen.

Momenteel is er een tekort van 23.000 tot 24.000 studentenwoningen, maar volgens de woonminister liggen er kansen bij het splitsen van woningen. Hij hoopt alleenstaande mensen, waarvan er 900.000 zijn in Nederland, te overtuigen leegstaande kamers aan studenten te verhuren. Deze woningen van alleenstaanden moeten minimaal 90 vierkante meter zijn en minimaal drie kamers hebben. Hij pleit ervoor dat hypotheekverstrekkers 'niet te moeilijk moeten doen' en dat er soepel gekeken moet worden naar deze woonmogelijkheden.

De kamers waar De Jonge op doelt kunnen logeerkamers, studeerkamers, zolderkamers of slaapkamers van kinderen die het ouderlijk nest verlaten hebben zijn. "Je maakt een student enorm blij."

De woonminister wil wettelijk geregeld hebben dat het huurcontract in het geval van een hospitaconstructie bij een verkoop komt te vervallen. "Het is geen aparte woning, dus dat is logisch. Daarmee komen we tegemoet aan de bezwaren van de meeste banken."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

'Win-winsituatie'

"Het is een win-winsituatie", zegt Leo van Zeeland, die een student onderdak biedt, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij is in 2016 weduwnaar geworden en zat toen met een te grote woning. "Daar kwam ook nog bij dat er bij mij was ingebroken, dus ik voelde me heel onveilig." Deze gebeurtenissen speelden volgens Van Zeeland een grote rol in zijn beslissing om iemand in huis te halen.

Van Zeeland is blij dat het op deze manier opgelost kon worden. "Ik had alleen helemaal niet verwacht dat het bijna 2,5 jaar zou moeten duren. Dat komt door de vele regels en de onbekendheid van het fenomeen. Woningsplitsing zou veel meer toegepast moeten worden", benadrukt hij. "Het is een geweldige oplossing."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Creatief blijven

Afzwaaiend Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA) zegt dat we creatief moeten blijven zolang de wooncrisis voortduurt. "We moeten alle zaken uit de kast halen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een eigen plekje hebben. De woningmarkt zit op slot, dus ik vind het goed dat dit versoepeld wordt." Kuik benadrukt dat het sociale aspect ook een groot voordeel is in deze woonconstructie. "Mensen ontmoeten en helpen elkaar."

Het ministerie start volgend jaar met een campagne om het hospiteren weer verder terug op de kaart te zetten.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau