Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Boswachters: ‘Verhuftering van maatschappij vindt ook in het buitengebied plaats’

Floortje van Gameren

Steekpartijen, drugshandel, asociaal rijgedrag: ook in natuurgebieden komt dergelijk gedrag steeds vaker voor, waarschuwen boswachters. "De verhuftering van de maatschappij zie je ook terug in de bossen", zegt boswachter Jakob Leidekker in Op1.

"Als je mensen ergens op aanspreekt, dan krijg je direct een grote mond terug. Dat was vroeger wel anders", zegt Leidekker. Wandelen op bepaalde paden na zonsondergang is vanwege de rust van wilde dieren bijvoorbeeld verboden. Volgens Leidekker trekken mensen zich niets van 'een standje' aan.

Toch zijn de mensen met een grote mond nog maar het kleinste probleem van boswachters. "Je ziet ook steeds vaker criminele bendes in het bos." Leidekker noemt drugshandel als één van de problemen. Regelmatig worden ook drugslabs gevonden met allerlei gevaarlijke stoffen die tot ernstige verwondingen kunnen leiden.

Ook zien boswachters dat er in kantoren van Staatsbosbeheer, die vaak aan de rand van het bos staan, en in opslagplaatsen van boswachters vaker dan voorheen wordt ingebroken. "We hebben een man betrapt die onze schuur aan het leegroven was. Hij was al meer dan 130 keer gepakt voor diefstal. Dat is wel heel extreem."

Tekst gaat verder onder de X.

Wapens

Ook zijn er steeds meer mensen in bosgebieden met een wapen op zak. "Het kan dan gaan om een boksbeugel, maar ook om een geladen pistool. Je komt echt van alles tegen", zegt Leidekker. Collega's van hem lopen inmiddels ook met wapens op zak. "Ikzelf niet, maar collega's gaan met duo's het bos in om de boel te controleren."

Leidekker wil mensen overigens niet bang maken om nog het bos in te gaan. "Er zijn ook heel veel mensen die het bos gebruiken om een mooie wandeling te maken, maar er is een groeiende groep die er andere ideeën bij heeft."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau