main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 3 december 2023 — 12:26

Rotterdam gaat Oekraïense havensteden helpen met wederopbouw: ‘Rotterdam heeft dezelfde geschiedenis’

Rotterdam heeft naar verhouding veel Oekraïense vluchtelingen opgevangen uit havensteden zoals Odessa en Marioepol. Dat schiep meteen een band tussen de steden die bovendien allemaal aan zee liggen. Rotterdam gaat daarom de Oekraïense steden helpen met de wederopbouw. 

Afgelopen dagen kwam een delegatie bestuurders van onder meer Odessa en Marioepol naar Rotterdam om te praten over de wederopbouwplannen. “Ze zijn ongelooflijk positief en strijdbaar. Ik vond ook dat ze goed konden praten over wat hen is overkomen”, zegt wethouder van Rotterdam Vincent Karremans in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Vooral als je kijkt naar Marioepol, daar is bijna niks meer van over. Heel die stad is platgebombardeerd.”

De bestuurders van de Oekraïense steden willen wat betreft de wederopbouw, alles weten over het watermanagement van Rotterdam. “Deze steden hebben vergelijkbare problemen als Rotterdam. Het is altijd een strijd tegen het water.” Als voorbeeld noemt Karremans de tientallen pleinen die Rotterdam kent. “Veel mensen zullen denken dat dit skatepleintjes zijn, maar in wekelijkheid zijn het waterpleinen. Als er heel veel regen in korte tijd valt, dan kan het water daar naartoe stromen.”

Gedeelde geschiedenis

Voor de gemeente Rotterdam was ook de gedeelde geschiedenis een belangrijke factor om de steden hulp te bieden. “Je merkt dat vandaag de dag niet meer zo in de stad, maar Rotterdam is ook platgebombardeerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er nog maar weinig van de binnenstad over.” Karremans vervolgt: “We hebben dezelfde geschiedenis.”

Naar verwachting zal vanaf volgend jaar de eerste concrete hulp worden geboden.

Lees ook: 

Turkije kan nog steeds alle hulp gebruiken, ‘ga er vanuit dat mensen nog tien jaar in containerwoningen verblijven’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer