Defensie maakt zich zorgen om Russische schepen in de Noordzee
Het ministerie van Defensie maakt zich al langere tijd zorgen om Russische schepen die rondvaren op het Nederlandse deel van de Noordzee en zich mogelijk bezighouden met spionage of sabotage. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van onderzoek van Pointer, Marineschepen.nl en de Deense publieke omroep DR.
De journalisten hebben de bewegingen van onder meer het Russische onderzoeksschip Admiral Vladimirsky gevolgd en verdachte vaarbewegingen opgemerkt in de buurt van gasleidingen, internetkabels en windparken. Schepen waar een mogelijke dreiging vanuit gaat, worden sinds kort standaard begeleid door de marine. Maar dat biedt geen garanties, zegt de woordvoerder.
Alle infrastructuur in het Nederlandse deel van de Noordzee tegelijkertijd in de gaten houden is volgens Defensie “onmogelijk”. De Vladimirsky is beurtelings geschaduwd door de marineschepen Zr.Ms. De Ruyter en Zr.Ms. Tromp en in de gaten gehouden door een vliegtuig van de kustwacht. De marine hoopt dat er een afschrikwekkende werking vanuit gaat.
Onderzeeërs
De journalisten van de genoemde media halen verschillende deskundigen aan die bezorgd zijn dat zulke onderzoeksschepen ondanks de aanwezigheid van de marine ongezien aan het spioneren zijn. De Vladimirsky is bijvoorbeeld gebouwd voor onderwateronderzoek, terwijl oorlogsschepen die ze begeleiden volgens de experts niet onder water kunnen kijken. Een voormalig commandant van de marine zegt dat er aanwijzingen zijn dat de Russen heimelijk kleine onderzeeërs of onderwaterdrones inzetten.
Over zulke mogelijke ongeziene activiteiten wil de woordvoerder van Defensie geen informatie geven. Wel zegt hij dat er behoefte is aan meer middelen waarmee de Noordzee beter in de gaten kan worden gehouden. Binnenkort gaat er een brief naar de Tweede Kamer waarin duidelijk wordt gemaakt waar precies behoefte aan is. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om radarsystemen. Het plan is om hier in totaal 25 tot 100 miljoen euro aan uit te geven.
De Noordzee wordt overigens ook regelmatig doorkruist door Russische militaire schepen die onderweg zijn naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee en zich niet bezighouden met sabotage of spionage, zegt de woordvoerder.
Bescherming Noordzee
Afgelopen jaar heeft het kabinet afspraken gemaakt tussen ministeries, de kustwacht en bedrijven (die bijvoorbeeld windmolens beheren) om de Noordzee beter te beschermen. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) informeert de Tweede Kamer deze maand hoe het loopt met deze afspraken en komt dan ook met extra maatregelen.
Lees ook:
Gebruikt Rusland winter opnieuw als wapen tegen Oekraïne? ‘Deze strategie helpt helemaal niet’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meer