main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 3 december 2023 — 12:30

Columnist Zihni Özdil: links Nederland heeft geen oog voor leed Joden

Columnist Zihni Özdil vindt dat links-progressieve partijen “op geen enkele manier” oog hebben voor het leed van de Joodse bevolking. “Niet voor het leed in Israël en niet voor het leed in Nederland. Ik vind het een schande”, zegt Özdil in WNL Op Zondag op NPO 1.

De Chanoeka-viering die normaal ieder jaar op het Gelderlandplein in Amsterdam plaatsvindt begin december, gaat dit jaar niet door. De veiligheid kan niet worden gegarandeerd, zegt de organisatie na overleg met winkeliers en de lokale driehoek. Volgens Özdil kan het niet los worden gezien van “de maatschappelijke en politieke” realiteit in Nederland.

WNL Op Zondag gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Begin vorige maand waarschuwde het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) voor een “zorgelijke stijging” van antisemitische incidenten in Nederland sinds de aanval van terreurgroep Hamas op Israël op 7 oktober. Het aantal antisemitische incidenten was op dat moment met maar liefst 818 procent toegenomen, zegt CIDI.

‘Een schande’

Volgens Özdil is er vooral vanuit linkse hoek te weinig aandacht voor antisemitisme. “Ik heb heel veel Joodse vrienden, ik heb een documentaire gemaakt voor de Joodse Omroep. Ik vind het persoonlijk een enorme schande dat met name uit de links-progressieve hoek, mijn bloedgroep, op geen enkele manier oog is voor het leed van Joden. Niet voor het leed in Israël, en niet voor het leed in Nederland.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Eén van beste vriendinnen, Parool-journalist Natascha van Weezel, doet haar Davidster in haar trui als ze eten bestelt. Zo erg is de angst en die angst is niet onterecht”, zegt Özdil. “En wat we bijna vergeten in Nederland: in dit land kunnen al jarenlang Joodse kinderen niet zonder beveiliging naar school toe. Ik vind het een schande.”

“Vanuit welke hoek zou je steun verwachten? Vanuit de links-progressieve hoek”, zegt de columnist, voorheen Kamerlid voor GroenLinks. Die steun blijft uit, constateert hij. “Wat doen ze al weken lang? ‘From the river to the sea’ scanderen, terwijl Joden in Nederland vrijwel unaniem zeggen: dat vinden we antisemitisch, dat doet pijn. Het interesseert ze niets. Daar ben ik persoonlijk heel erg door beledigd.”

Luister deze uitzending terug als podcast. 


Lees ook: 

Hoogleraar internationale betrekkingen: ‘Meer aanslagen zoals in Parijs te verwachten’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer