main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Het Misdaadbureau - 1 december 2023 — 07:05

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt de organisatie die de gesprekken begeleidt, Perspectief Herstelbemiddeling, aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Na de Boos-uitzending over The Voice zag Perspectief Herstelbemiddeling het aantal aanmeldingen flink toenemen in 2022. “Toen hadden we in totaal 1253 aanmeldingen. Dit jaar zijn we daar al overheen gegaan en dan is de maand december nog niet eens meegeteld”, vertelt Nathalie de la Cousine, directeur van Perspectief Herstelbemiddeling.

“In ruim 30 procent van de aanmeldingen is seksueel misbruik de aanleiding. Dat percentage ligt net zo hoog als in 2022, maar aangezien er meer aanmeldingen zijn, kun je dus spreken van een stijging in het aantal zedenzaken.” Een nauwere samenwerking met de zedenpolitie speelt hierin ook een rol. De politie wijst slachtoffers ook op de mogelijkheid.

Seksuele misdrijven soms moeilijk te bewijzen

Perspectief Herstelbemiddeling verwacht dat het aantal aanmeldingen ook in het komende jaar blijft toenemen door het ingaan van de nieuwe wet Seksuele Misdrijven in 2024. In deze aangescherpte wet kunnen slachtoffers in meer gevallen aangifte doen van seksueel overschrijdend gedrag dan nu.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“We houden er rekening mee dat er daardoor ook weer meer slachtoffers gaan kijken of bemiddeling iets voor hen zou kunnen zijn”, vertelt De la Cousine. “Seksuele misdrijven kunnen soms moeilijk te bewijzen zijn en dan is strafrechtelijk vervolgen niet altijd haalbaar. In gesprek gaan met de dader kan dan helpen in het verwerken van de gebeurtenis.”

Nieuwe pilot met groepsbijeenkomsten tussen daders, slachtoffers en naasten

Lang niet altijd komt het tot een daadwerkelijke ontmoeting als een dader of een slachtoffer zich bij Perspectief Herstelbemiddeling meldt. Vaak is de ander (nog) niet bereid om in gesprek te gaan. Om toch aan de wens van de initiatiefnemer tegemoet te komen, draait Perspectief Herstelbemiddeling nu een pilot met groepsbijeenkomsten. In de gesprekken spreken naasten en slachtoffers niet met ‘hun’ daders, maar wel met daders die hetzelfde soort delict hebben begaan.

“We zijn van start gegaan met een groep rond het thema ‘seksueel misbruik’ waarin betrokkenen praten over wat hen is overkomen of wat ze hebben gedaan en hoe ze daarvan kunnen herstellen”, vertelt De la Cousine. “Het gaat om schuld, schaamte, erkenning, excuses en meer.” Perspectief Herstelbemiddeling hoopt in het komende jaar ook met andere thema’s aan de slag te gaan, zoals geweldsmisdrijven en verkeersongevallen.

In Het Misdaadbureau is op vrijdagavond 1 december vanaf 19u op NPO Radio 1 het verhaal te horen van Sonja en Ilonka, zij kregen te maken met seksueel geweld en gingen met de daders in gesprek.

Lees ook: 

Onderzoek bevestigt wangedrag bij The Voice of Holland

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer