main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2023 — 10:00

Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas geschonden: ‘Israël kan grondoffensief weer herstarten’

Het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas is voorbij. Het Israëlische leger meldt dat ze vannacht een raket uit Gaza hebben onderschept, waardoor Hamas het staakt-het-vuren zou hebben geschonden.

Palestijnse media laten weten dat er in Gaza weer gevochten wordt. Generaal buiten dienst Mart de Kruif zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat Hamas een raket heeft afgeschoten richting Zuid-Israël. “We weten niet wat precies de oorzaak is. Het kan variëren van iemand die op het verkeerde knopje heeft gedrukt, tot het feit dat de prijs voor gijzelaars hoger wordt.”

Gijzelaars van meer waarde

Tijdens de wapenstilstand werden Palestijnse gevangenen geruild voor Israëlische gijzelaars. Tot nu toe zijn door Hamas alleen vrouwen, kinderen en mensen met een dubbele nationaliteit vrijgelaten. De Kruif zegt dat de gijzelaars die nu nog vastzitten van meer waarde zijn en dat Hamas daardoor de wapenstilstand zou kunnen hebben geschonden. “We weten dat één Israëlische militair voor duizend Palestijnse gevangenen is geruild en we weten ook dat er nog mannen gevangen zitten, evenals Israëlische militairen. Het is speculeren, maar het zou mij niet verbazen dat de prijs voor het vrijlaten van gijzelaars omhoog is gegaan.”

De aanleiding is volgens het Israëlische leger een raket uit Gaza. De Kruif zegt dat in deze oorlog “mensen nooit uit één bron moeten aannemen dat het de waarheid is”.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Gaat Israël grondoffensief hervatten?

De Kruif vindt het lastig in te schatten hoe de oorlog tussen Israël en Hamas de komende weken ontwikkelt. “Het kan zijn dat Israël het hele grondoffensief weer gaat hervatten, om een sterkere positie te krijgen in de onderhandelingen met Hamas over het vrijlaten van de rest van de gijzelaars.”

Tekst gaat verder onder de X:

‘Wapenstilstand zo snel mogelijk herstellen’

De huidige ontwikkelingen betekenen dus het einde van een zevendaagse wapenstilstand. Oud-commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry is verrast door het oplaaien van de gevechten. “Ik had het idee dat dit bestand naar alle tevredenheid van de betrokken partijen verliep. Ik ga er vanuit dat de internationale gemeenschap zo snel mogelijk zal proberen om de wapenstilstand te herstellen.”

De vraag is wie er belang bij heeft om de gevechten te hervatten, aldus Mac Mootry. “Dit gaat ongetwijfeld ook weer een welles-nietesspel worden. We hebben een aantal weken geleden gezien dat de partijen ook naar elkaar begonnen te wijzen na de explosie bij het ziekenhuis in Gaza, waar veel slachtoffers vielen.” Mac Mootry gaat er vanuit dat veel onderzoeksinstanties zich gaan buigen over deze kwestie. “Er zullen heel veel bewijzen van verschillende kanten worden aangevoerd.”

Schending wapenstilstand ‘teleurstelling’

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het schenden van het staakt-het-vuren een teleurstelling. “De afgelopen dagen was het mooi dat er gijzelaars werden vrijgelaten en dat het lukte om meer militaire hulp toe te laten. Al zagen we tegelijkertijd wel dat het allemaal zeer broos was.” Het maken van een lijst met welke mensen precies zouden worden vrijgelaten was een discussiepunt. “En ook diplomaten gaven aan dat het iedere keer kantje boord was om de gevechtspauze te verlengen.”

“Je ziet nu dat Hamas zich even niet aan de afspraak weet te houden en Israël meteen toeslaat om de druk op te voeren”, vervolgt Brekelmans. “Vanuit de positie van Israël begrijp ik dat ook wel.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Kleine aanleiding kan grote gevolgen hebben’

Peter Wijninga, defensie-expert bij HCSS, zegt dat bestanden vaker worden geschonden, omdat partijen aan beide kanten “uitermate nerveus” zijn. “Er is absoluut geen vertrouwen, dus een kleine aanleiding kan grote gevolgen hebben. Ik begrijp wel dat achter de schermen druk diplomatiek overleg plaatsvindt om te kijken of het staakt-het-vuren kan worden hersteld. Het is in belang van beide partijen dat er nog meer gijzelaars en Palestijnse gevangen vrijgelaten worden.”

Desinformatie-expert Gwenda Nielen vindt het lastig om te zeggen of de berichtgeving dat Israël een raket van Hamas heeft onderschept te verifiëren is. “We moeten heel voorzichtig zijn om meteen deze informatie als waarheid aan te nemen. Factcheckers hebben over het algemeen een paar dagen nodig om te onderzoeken wat er waarschijnlijk is gebeurd.”

Lees ook:

Gegijzelde Ofir Engel vrijgelaten door Hamas: ‘Hij werd psychologisch ondervraagd’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer

Tweede Kamer ook verantwoordelijk voor falend fraudebeleid

Ook de Tweede Kamer heeft “in meerderheid” gefaald in zijn taken en is daardoor mede-verantwoordelijk voor de ellende van gedupeerden van het nietsontziende fraudebeleid van…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: hoe vinden wij een uitweg uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet?

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er…

Lees meer