main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2023 — 10:03

Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’

De politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn. “Criminaliteit stopt niet. Er zit geen pauzeknop op de veiligheidsvraag”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kooiman pleit voor snelle keuzes om de politiebasis te verstevigen.

Een eindeloos formatieproces van een nieuw kabinet zal de politiecapaciteit en de kwaliteit van de politie niet ten goede komen, denkt Kooiman. “Ik maak mij ernstig zorgen als deze formatie lang gaat duren”, zegt ze.

De politie staat onder grote druk en de vraag is enorm. “Je hebt enerzijds de cybercriminaliteit die steeds meer toeneemt. Maar er zijn ook heel veel verwarde personen en bijvoorbeeld explosies zoals in Rotterdam op klaarlichte dag. Ook de enorme ondermijning is een groot aandachtspunt”, aldus Kooiman. Als voorbeeld noemt ze de recente drugsafgravingen in Noord-Brabant en de vele drugslabs die in het zuiden van het land worden opgerold.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Het capaciteitstekort heeft ook tot gevolg dat de wijkagent steeds minder zichtbaar wordt. “De afspraak is politiek gezien dat zij tachtig procent in de wijk zijn en twintig procent ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld noodhulp. Je ziet dat er zoveel vraag is rondom demonstraties, evenementen, ME-inzet en noodhulp, dat deze wijkagenten eigenlijk niet meer in hun wijk te vinden zijn”, vertelt Kooiman. “Daarmee verlies je de oren en ogen in de samenleving en dat is zeker in tijden van deze maatschappelijke onrust iets dat je niet moet willen.”

Mogelijk pas in 2028 op niveau

“De toename van zorgen voor de veiligheid in Nederland en de vraag die dat heeft op de politieorganisatie is echt enorm. Als je kijkt naar de komende jaren, dan zouden we op politiesterkte moeten zijn in mogelijk 2028. Maar ik moet het nog zien”, verzucht de voorzitter van de Politiebond. Het is volgens haar nog maar de vraag of de politie de vraag in 2028 aan zal kunnen.

Voor Kooiman is het van belang dat de werkdruk snel omlaag gaat bij de politie. “Mensen vallen uit, de mentale blessures zijn echt enorm in de politieorganisatie en mensen stromen ook uit naar ander werk omdat de werkdruk zo toeneemt.”

Eerder maakte Het Misdaadbureau deze podcast over het gebrek aan politiecapaciteit en de gevolgen ervan in de samenleving.

Meer investeren

Kooiman pleit voor snelle investeringen binnen de politie. “Ik denk dat je heel erg moet kijken naar het behoud van politiepersoneel. Dus zorgen dat ze goed getraind aan die frontlinie kunnen optreden.” Momenteel wordt er veel geld beknibbeld op het politieonderwijs en dat gaat ten koste van de kwaliteit, stelt ze. Betere opleidingen en doorstroommogelijkheden moeten het werk volgens haar aantrekkelijk houden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering nu terug op NPO Start.

Ook moet er worden gekeken naar andere manieren om politiepersoneel te werven. Kooiman vertelt: “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ook diverser opleiden is noodzakelijk, zodat mensen direct aan de slag kunnen op belangrijke thema’s, zoals cybercriminaliteit of verwarde personen. Zo kunnen we de onderzoeken en de recherchecapaciteit beter organiseren.”

Lees ook:

Heerlense ondernemer wanhopig door tekorten bij politie: ‘Als ik 112 bel, komt er niemand’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer