main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 december 2023 — 10:03

Politiecapaciteit staat onder druk: ‘Er zit geen pauzeknop op veiligheid’

De politie staat onder druk door de aanhoudende capaciteitsproblemen. Een langdurende formatie zal volgens de nieuwe voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman funest kunnen zijn. “Criminaliteit stopt niet. Er zit geen pauzeknop op de veiligheidsvraag”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kooiman pleit voor snelle keuzes om de politiebasis te verstevigen.

Een eindeloos formatieproces van een nieuw kabinet zal de politiecapaciteit en de kwaliteit van de politie niet ten goede komen, denkt Kooiman. “Ik maak mij ernstig zorgen als deze formatie lang gaat duren”, zegt ze.

De politie staat onder grote druk en de vraag is enorm. “Je hebt enerzijds de cybercriminaliteit die steeds meer toeneemt. Maar er zijn ook heel veel verwarde personen en bijvoorbeeld explosies zoals in Rotterdam op klaarlichte dag. Ook de enorme ondermijning is een groot aandachtspunt”, aldus Kooiman. Als voorbeeld noemt ze de recente drugsafgravingen in Noord-Brabant en de vele drugslabs die in het zuiden van het land worden opgerold.

Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Het capaciteitstekort heeft ook tot gevolg dat de wijkagent steeds minder zichtbaar wordt. “De afspraak is politiek gezien dat zij tachtig procent in de wijk zijn en twintig procent ingezet kunnen worden bij bijvoorbeeld noodhulp. Je ziet dat er zoveel vraag is rondom demonstraties, evenementen, ME-inzet en noodhulp, dat deze wijkagenten eigenlijk niet meer in hun wijk te vinden zijn”, vertelt Kooiman. “Daarmee verlies je de oren en ogen in de samenleving en dat is zeker in tijden van deze maatschappelijke onrust iets dat je niet moet willen.”

Mogelijk pas in 2028 op niveau

“De toename van zorgen voor de veiligheid in Nederland en de vraag die dat heeft op de politieorganisatie is echt enorm. Als je kijkt naar de komende jaren, dan zouden we op politiesterkte moeten zijn in mogelijk 2028. Maar ik moet het nog zien”, verzucht de voorzitter van de Politiebond. Het is volgens haar nog maar de vraag of de politie de vraag in 2028 aan zal kunnen.

Voor Kooiman is het van belang dat de werkdruk snel omlaag gaat bij de politie. “Mensen vallen uit, de mentale blessures zijn echt enorm in de politieorganisatie en mensen stromen ook uit naar ander werk omdat de werkdruk zo toeneemt.”

Eerder maakte Het Misdaadbureau deze podcast over het gebrek aan politiecapaciteit en de gevolgen ervan in de samenleving.

Meer investeren

Kooiman pleit voor snelle investeringen binnen de politie. “Ik denk dat je heel erg moet kijken naar het behoud van politiepersoneel. Dus zorgen dat ze goed getraind aan die frontlinie kunnen optreden.” Momenteel wordt er veel geld beknibbeld op het politieonderwijs en dat gaat ten koste van de kwaliteit, stelt ze. Betere opleidingen en doorstroommogelijkheden moeten het werk volgens haar aantrekkelijk houden.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering nu terug op NPO Start.

Ook moet er worden gekeken naar andere manieren om politiepersoneel te werven. Kooiman vertelt: “Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ook diverser opleiden is noodzakelijk, zodat mensen direct aan de slag kunnen op belangrijke thema’s, zoals cybercriminaliteit of verwarde personen. Zo kunnen we de onderzoeken en de recherchecapaciteit beter organiseren.”

Lees ook:

Heerlense ondernemer wanhopig door tekorten bij politie: ‘Als ik 112 bel, komt er niemand’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer