main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 1 december 2023 — 13:03

Hans Spekman kritisch op leiding GroenLinks-PvdA: ‘Het is net Noord-Koreaans’

Voormalig partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid Hans Spekman is kritisch op de houding van de leiding van GroenLinks-PvdA na de verkiezingsuitslag. “Het is net Noord-Koreaans”, zegt hij in het radioprogramma Sven op 1.

Toen tijdens de verkiezingsavond bekend werd dat Geert Wilders met zijn PVV de grote winnaar zou worden, sloeg de teleurstelling in het linkse kamp toe. Kort erna stuurden twee voorzitters van GroenLinks-PvdA een brief naar de leden, met tekst en uitleg. Spekman typeerde die brief als “stuitend” en “niet goed”.

Noord-Koreaans

Het daaropvolgende gesprek met de partijleden werd gehouden via YouTube, waarna mensen vragen mochten stellen. “Dat is Noord-Koreaans”, stelt Spekman. Hij somt op wat hem daarin dwarszit: “Er heeft een selectie plaatsgevonden van de vragen, er was geen ledenraad en er vond geen gevecht plaats.” En dat is juist wat de partij nodig heeft, de moeilijkheid opzoeken, stelt Spekman. “Dat moeten we echt gaan doen, want we hebben het als links totaal beroerd gedaan.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Het ‘Noord-Koreaanse’ zit ‘m volgens Spekman ook in de houding van de leiding van de fusiepartij. “Als je een mail stuurt naar de leden dat je blij bent dat je hebt gewonnen, maar erna gelijk naar Wilders gaat en wat er aan de hand is in het land. Dan haal je niet voldoende aandacht naar dat je niet hebt gedaan wat je van plan was om te doen. Namelijk als GroenLinks en PvdA samen de grootste worden.”

Tekst gaat verder onder X

Deze uitstraling van GroenLinks-PvdA vindt Spekman “slecht”. Hij legt uit: “Ik vind het niet erg dat Wilders de grootste is, dat is de uitslag van de democratie. Ik vind het erg dat zoveel mensen zich opzij gezet voelden door alle politieke partijen en dat zij een uitvlucht hebben gezocht bij Wilders, op wie zij wel nog hoop hebben.”

‘Meer herrie op links’

Als het aan de voormalig PvdA-partijleider ligt “moet er meer herrie komen” op links. “Ik ben blij met acht zetels winst, maar het stelt helemaal niks voor”, zegt hij. Spekman vindt dat de partij geen genoegen moet nemen met het feit dat veel winst is behaald in gemeentes als Bloemendaal. “We moeten juist bedenken waarom we hebben verloren in Pekela en Emmen”, zegt hij kritisch.

Luister hier naar de podcast:

De gebieden waar de inkomens het laagst zijn, waren altijd de primaire doelgroep van de PvdA. Daar is de score voor de fusiepartij bij de verkiezingen het laagst. Terwijl in rijke gemeenten de stemmers wél stemmen voor GroenLinks-PvdA. “Dat vind ik afschuwelijk”, reageert het voormalig Kamerlid. “Fantastisch dat mensen in Bloemendaal weer vertrouwen hebben in linkse politiek, maar als je alleen die mensen hebt en niet de mensen in Pekela die dat ook vertrouwen, dan doe je iets knap fout.”

Speech Timmermans

De speech van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans na de exitpoll vond Spekman “een mooie” speech. “Dat kwam uit zijn hart. Hij meende dat met volle overtuiging en dat is per definitie goed.” Dat wil niet zeggen dat de PvdA’er het ermee eens is, want er zat “zeker niet” een vorm van zelfreflectie in. “Maar dat mag als je verloren hebt. Dan zak je ook een beetje door de grond.”

Lees ook:

Formatieproces stokt: ‘Als Omtzigt aan zijn punten vasthoudt wordt het lastig een kabinet te vormen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer