Belastingbetaler dupe van opruimen drugsafval, overheid miljoenen kwijt
Het gedumpte drugsafval in Noord-Brabant die deze week wordt afgegraven loopt flink op in de kosten, meldt De Telegraaf. Het kostenplaatje voor deze ene klus is al ruim 1,6 miljoen euro en dit is niet het enige drugsafval dat moet worden opgeruimd. De belastingbetaler betaalt uiteindelijk de rekening. Voorzitter van de Politiebond Nine Kooiman pleit voor meer recherchecapaciteit, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het opruimen van het gedumpte drugsafval kost de overheid miljoenen. Het is immers niet alleen de grond die gesaneerd moet worden, ook het grondwater raakt compleet vervuild. Provincies, gemeenten en waterschappen krijgen de helft van de kosten vergoed. Particulieren krijgen het volledig vergoed als het bij hun in het gebied gebeurt.
Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Kijk 'm hier terug op NPO Start.
Stoere praatjes van de politiek
De politiek rept dat ze de kosten graag willen verhalen bij de daders, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vindt Kooiman. Het zijn stoere praatjes, "maar daar hebben we wel recherchecapaciteit voor nodig en financieel rechercheurs. Daar ontbreekt het wel aan."
Kooiman pleit voor meer investeringen in de capaciteit, zodat de onderzoeken beter en uitgebreider kunnen plaatsvinden. "De mensen die we hebben doen ontzettend goed werk. Alles wat we doen aan opsporing slaagt over het algemeen ook", vertelt ze. "Maar het doorrechercheren en de kosten verhalen, daar heb je mensen voor nodig."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!
Behoefte aan grootschaliger onderzoek
De opsporing van de daders achter deze dumpingen is gigantisch, vertelt Kooiman. Zowel landelijk als binnen de eenheden vinden onderzoeken plaats. "Wat je nu ziet is dat we veel meer incidenteel gedreven acties doen, terwijl de politiemedewerkers heel graag langdurige onderzoeken willen opzetten. Dus als je een drugslab vindt, dat je dan heel graag de criminelen daarachter zou willen opsporen om te ervoor te zorgen dat deze dumpingen en de ondermijning in die wijken stopt." Daar is volgens Kooiman echter wel meer mankracht voor nodig.