main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Ter illustratie.
Stand van Nederland - 1 december 2023 — 12:43

Bedrijvigheid Nederlandse industrie blijft krimpen

De bedrijvigheid van de Nederlandse industrie is in november opnieuw gekrompen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). De aanhoudende dalingen van zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders zorgden volgens de organisatie voor een forse achteruitgang in de sector. Het is de vijftiende maand op rij met krimp.

De zogeheten inkoopmanagersindex van Nevi kwam voor november uit op een stand van 44,9. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. De verslechtering was wel iets minder sterk dan in oktober, toen het cijfer 43,8 was.

Zwakke klantenvraag

De productiedaling was de kleinste sinds augustus dit jaar, maar bleef aanzienlijk. De zwakke klantenvraag was in november opnieuw een belangrijke reden voor de verslechtering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie. Ook daalde het bedrijfsvertrouwen verder tot onder het historisch gemiddelde en verkleinden de bedrijven zowel de voorraden van afgewerkte producten als materialen.

Om hun concurrentievermogen te vergroten, verlaagden de productiebedrijven hun verkoopprijzen opnieuw, ondersteund door een verdere aanzienlijke daling van de inkoopkosten. “Ondernemers zetten steeds vaker het prijswapen in om de verkopen aan te jagen. De afgelopen maand stond daarom niet alleen de detailhandel in het teken van Black Friday, maar de industrie in feite ook”, zei David Kemps, sectorbankier industrie bij ABN AMRO in een toelichting.

Niet overal krimp

Volgens Kemps gaat het niet overal slecht. “Waar machinebouwers minder orders binnenkrijgen, omdat veel kopers nieuwe investeringen in kapitaalgoederen uitstellen, zien de reparatie- en onderhoudsbedrijven hun omzetten juist stijgen. Ook de toeleveranciers aan de hightechindustrie draaien nog op volle toeren. Met een goed gevuld orderboek kunnen zij nog maanden vooruit.”

Ook bleven de bedrijven volgens Nevi optimistisch over hun productieomvang voor de komende twaalf maanden. Een aantal bedrijven gaf daarbij wel aan bezorgd te zijn over de huidige zwakke marktomstandigheden, vooral in de bouwsector.

In de hele eurozone liet de industrie vorige maand ook opnieuw een krimp zien. Die was volgens definitieve cijfers van marktonderzoeker S&P Global wel iets minder sterk dan eerder gemeld. In Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van het eurogebied, kromp de industrie.

Lees ook:

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer