main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Vluchteling uit Oekraïne.
30 november 2023 — 15:39

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt geen geld ervoor te krijgen van het Rijk en daarmee is het onuitvoerbaar. Al is de Noord-Hollandse plaats er wel verbaasd over.

De gemeenteraad zou donderdagavond een voorstel behandelen over het realiseren van de tijdelijke woningen in een weiland in het zuiden van de gemeente. Maar dat is een dag van tevoren geschrapt nadat het college van burgmeester en wethouders te horen had gekregen dat het Rijk financieel niet wil bijspringen.

“Gezien de gesprekken en de geleverde inspanning heeft het bericht vanuit het Rijk ons verbaasd. Juist vanwege het klemmende beroep dat het Rijk op de regio’s en gemeenten doet om op korte termijn opvangmogelijkheden te realiseren”, aldus het college in een brief aan de gemeenteraad.

Het college wil zich wel blijven inspannen om Oekraïners op te vangen, maar het weet niet wat de gevolgen nu zijn voor de regionale afspraken. Purmerend, dat nu zo’n 540 Oekraïners opvangt, zou namelijk ook voor omliggende gemeenten Oekraïners gaan huisvesten. “De komende periode gaan we met de regio in gesprek over wat dit betekent voor de regionale opgave en of en hoe wij kunnen voorzien in ons aandeel.”

Protesten

NH Nieuws meldt dat het stadhuis van Purmerend de afgelopen periode twee keer helemaal vol zat met mensen om te protesteren tegen de opvang. Ook donderdag zou voorafgaand aan de vergadering een petitie worden overhandigd die zo’n 10.000 keer is ondertekend met als titel: Open geen grote opvanglocatie in Purmerend.

Op de plek waar de opvang zou komen, wil de gemeente nu permanente woningen bouwen.

Ministerie verrast

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) is “verrast door dit bericht”, zegt een woordvoerder. “De gesprekken met de gemeente Purmerend liepen nog.”

Voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne kan bij de Nationale Opvang Organisatie (NOO) een vergoeding worden aangevraagd voor een periode van twee jaar tot een bedrag van ongeveer 12 miljoen euro bij 1100 opvangplekken, verduidelijkt de woordvoerder.

Voor het nieuwe plan van Purmerend om permanente woningen te bouwen, zijn woningbouwcorporaties nodig, zegt de woordvoerder. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente waren volgens haar ook daarover in gesprek. “We zetten erop in om deze gesprekken door te laten gaan en de woningen te kunnen realiseren. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken blijven we in gesprek met Purmerend.”

Lees ook: 

VVD Den Haag wil bewoners meer inspraak geven over asielopvang: ‘Kan frustratie wegnemen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer