main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 10:37

Klimaattop in Dubai onder leiding van ‘klimaatpaus’ of ‘keiharde onderhandelaar voor eigen olie-industrie’?

Meer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook de baas van de nationale oliemaatschappij ADNOC. “Is hij een klimaatpaus of een keiharde onderhandelaar van zijn eigen industrie?”, vraagt diplomatiedeskundige Robert van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Naast dat hij directeur is van ADNOC, is Al-Jaber is in de Verenigde Arabische Emiraten minister van Industrie. “Hij strooit wereldwijd met fooien voor groene energie. Dat wordt gezien als een truc om de eigen olie-industrie op peil te houden”, zegt Van de Roer.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Deze week kwam de BBC met een verhaal naar buiten dat Al-Jaber tijdens de top geheime gesprekken gaat voeren met 15 landen over nieuwe oliecontracten. Dat roept vraagtekens op bij Van de Roer. “Wie is deze man?”

‘We gaan zijn ware gezicht zien’

Tegelijkertijd is Al-Jaber ook iemand die wereldwijd miljarden pompt in groene energie. “Om ontwikkelingslanden aan boord te houden, om ze te paaien. En om ook de Verenigde Arabische Emiraten breder op de kaart te houden als soort weldoeners”, vertelt Van de Roer, die benadrukt dat wij niet mogen vergeten dat daar sprake is van “een lichte dictatuur”. Ook komen de eigenaren van Manchester City en wielerploeg UAE uit de Emiraten. “Zij gebruiken soft power om zich op de kaart te zetten. Daar is deze top natuurlijk een onderdeel van.”

Gaat de sultan zich echt inzetten voor het klimaat, of hoopt hij miljarden binnen te harken met zijn oliebedrijf? “We gaan het ware gezicht van deze man zien.”

Klimaattop

Los van de intenties van Al-Jaber, tijdens de klimaattop worden volgens Van de Roer wel degelijk stappen gezet. Zo wordt er in Dubai voor het eerst sinds de klimaattop van 2015 in Parijs een tussenbalans opgemaakt. “Een van de conclusies is dat verdrievoudiging van hernieuwbare energie een resultaat is. Dat we nog niet bij de anderhalve graad opwarming zitten. We gaan stap voor stap de goede kant op, maar het duurt misschien wel twee of drie generaties.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Demissionair premier Mark Rutte, kersvers Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laten hun gezicht zien tijdens de klimaattop. Ieder heeft daar een eigen rol te vertolken. Zo zal Hoekstra zich in Dubai hard maken voor de Green Deal en om de druk op China te vergroten om mee te betalen aan klimaatschade en het klimaatbeleid.

Jetten wil het voortouw nemen in het afschaffen van fossiele subsidies. Hij gaat op zoek naar landen om allianties mee te smeden. En Rutte gaat misschien wel lobbyen om zijn positie als potentiële nieuwe NAVO-topman te versterken. Los daarvan hebben alle drie bewindsmannen dezelfde missie, stelt politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen. “Zij maken zich hard voor het klimaat.”

70.000 mensen aanwezig

Naast wereldleiders zijn nog 70.000 anderen aanwezig bij de klimaattop. Het toont aan dat veel mensen het klimaat serieus nemen, maar door de grote getalen aan aanwezigen kan het hele proces vertraging oplopen. “Het moet kleiner, compacter, klimaatvriendelijker. Het is absurd dat dit op deze schaal gebeurt”, vindt Van de Roer.

Tegelijkertijd kunnen veel mensen, bedrijven of pensioenfondsen hun punt maken. “Iedereen is erbij betrokken.” Voor wie dat niet geld is PVV-leider Geert Wilders. “Hij wil nog het een en ander door de klimaatshredder gooien, maar dat gaat niet gebeuren. Het industriebeleid wereldwijd is een andere kant op gegaan. De hernieuwbare energie voltrekt zich in een vogelvlucht. Deze trein is al vertrokken en is niet meer te stoppen.”

Lees ook:

Henri Bontenbal (CDA) waarschuwt Pieter Omtzigt: Klimaatfonds nodig voor regie op klimaatbeleid

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?

In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?

Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.

Wilders praat met Zelensky over oorlog, Nord Stream en ontheemden

PVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…

Lees meer

Voor het eerst walvissen geteld in Nederlandse wateren

Vogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…

Lees meer

In avond in het zuidwesten onweersbuien, windstoten en neerslag

In het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…

Lees meer

Politie in Breda vindt tassen met coke op achterbank auto

De politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…

Lees meer

Meisjes lastiggevallen en eentje aangereden, Tilburger opgepakt

De politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…

Lees meer

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: ‘Balen dat voetbalsupporters dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…

Lees meer

Kabinet werkt aan ‘structurele oplossing’ voor duurder NS-kaartje

Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…

Lees meer

Kabinet na lange zit en stevige discussies akkoord over regeerprogramma

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en…

Lees meer

Kabinet bevestigt dat gedetineerden EBI kort contact hadden

Enkele gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught hebben door een fout circa twintig seconden contact met elkaar gehad, schrijft staatssecretaris Ingrid Coenradie…

Lees meer