Klimaattop in Dubai onder leiding van ‘klimaatpaus’ of ‘keiharde onderhandelaar voor eigen olie-industrie’?
Meer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook de baas van de nationale oliemaatschappij ADNOC. “Is hij een klimaatpaus of een keiharde onderhandelaar van zijn eigen industrie?”, vraagt diplomatiedeskundige Robert van de Roer zich af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Naast dat hij directeur is van ADNOC, is Al-Jaber is in de Verenigde Arabische Emiraten minister van Industrie. “Hij strooit wereldwijd met fooien voor groene energie. Dat wordt gezien als een truc om de eigen olie-industrie op peil te houden”, zegt Van de Roer.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Deze week kwam de BBC met een verhaal naar buiten dat Al-Jaber tijdens de top geheime gesprekken gaat voeren met 15 landen over nieuwe oliecontracten. Dat roept vraagtekens op bij Van de Roer. “Wie is deze man?”
‘We gaan zijn ware gezicht zien’
Tegelijkertijd is Al-Jaber ook iemand die wereldwijd miljarden pompt in groene energie. “Om ontwikkelingslanden aan boord te houden, om ze te paaien. En om ook de Verenigde Arabische Emiraten breder op de kaart te houden als soort weldoeners”, vertelt Van de Roer, die benadrukt dat wij niet mogen vergeten dat daar sprake is van “een lichte dictatuur”. Ook komen de eigenaren van Manchester City en wielerploeg UAE uit de Emiraten. “Zij gebruiken soft power om zich op de kaart te zetten. Daar is deze top natuurlijk een onderdeel van.”
Gaat de sultan zich echt inzetten voor het klimaat, of hoopt hij miljarden binnen te harken met zijn oliebedrijf? “We gaan het ware gezicht van deze man zien.”
Klimaattop
Los van de intenties van Al-Jaber, tijdens de klimaattop worden volgens Van de Roer wel degelijk stappen gezet. Zo wordt er in Dubai voor het eerst sinds de klimaattop van 2015 in Parijs een tussenbalans opgemaakt. “Een van de conclusies is dat verdrievoudiging van hernieuwbare energie een resultaat is. Dat we nog niet bij de anderhalve graad opwarming zitten. We gaan stap voor stap de goede kant op, maar het duurt misschien wel twee of drie generaties.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Demissionair premier Mark Rutte, kersvers Eurocommissaris voor klimaat Wopke Hoekstra en demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten laten hun gezicht zien tijdens de klimaattop. Ieder heeft daar een eigen rol te vertolken. Zo zal Hoekstra zich in Dubai hard maken voor de Green Deal en om de druk op China te vergroten om mee te betalen aan klimaatschade en het klimaatbeleid.
Jetten wil het voortouw nemen in het afschaffen van fossiele subsidies. Hij gaat op zoek naar landen om allianties mee te smeden. En Rutte gaat misschien wel lobbyen om zijn positie als potentiële nieuwe NAVO-topman te versterken. Los daarvan hebben alle drie bewindsmannen dezelfde missie, stelt politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen. “Zij maken zich hard voor het klimaat.”
70.000 mensen aanwezig
Naast wereldleiders zijn nog 70.000 anderen aanwezig bij de klimaattop. Het toont aan dat veel mensen het klimaat serieus nemen, maar door de grote getalen aan aanwezigen kan het hele proces vertraging oplopen. “Het moet kleiner, compacter, klimaatvriendelijker. Het is absurd dat dit op deze schaal gebeurt”, vindt Van de Roer.
Tegelijkertijd kunnen veel mensen, bedrijven of pensioenfondsen hun punt maken. “Iedereen is erbij betrokken.” Voor wie dat niet geld is PVV-leider Geert Wilders. “Hij wil nog het een en ander door de klimaatshredder gooien, maar dat gaat niet gebeuren. Het industriebeleid wereldwijd is een andere kant op gegaan. De hernieuwbare energie voltrekt zich in een vogelvlucht. Deze trein is al vertrokken en is niet meer te stoppen.”
Lees ook:
Henri Bontenbal (CDA) waarschuwt Pieter Omtzigt: Klimaatfonds nodig voor regie op klimaatbeleid
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer