main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 11:05

Gebruikt Rusland winter opnieuw als wapen tegen Oekraïne? ‘Deze strategie helpt helemaal niet’

Ook deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat aanvallen met raketten en drones op energiecentrales afgelopen weekend al hebben plaatsgevonden.

Bouwmeester ziet dat die aanvallen herinneringen oproepen aan de vorige winter. “Met het raken van energiecentrales proberen ze de bevolking van Oekraïne weer te treffen. Rusland heeft de hoop dat de Oekraïense bevolking het oorlog voeren daardoor beu wordt en tegen de regering van Zelenski zegt: ‘We stoppen er nu mee’.”

Averechts effect

De Brigadegeneraal denkt dat deze strategie juist een averechts effect kan hebben voor de Russische oorlogsvoering. “Ook in de Tweede Wereldoorlog werd deze strategie toegepast. De Duitsers bombardeerden Londen, maar de geallieerden bombardeerden vervolgens ook heel veel Duitse steden. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo’n strategie helemaal niet helpt. Het verenigt vaak de bevolking en ze worden alleen maar besluitvaardiger om zich te weren tegen de grote boze vijand”, zegt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij zegt dat de energiecentrales die vorig jaar zijn geraakt nog niet hersteld zijn. “Onder oorlogsomstandigheden gaat dat niet zo snel. Een aantal centrales is deels gerepareerd om zo weer elektriciteit en voorzieningen richting de burger te brengen.” Meerdere energiecentrales zijn nog niet hersteld, benadrukt de Brigadegeneraal. “In dit tempo gaat dat gewoon niet.”

Winters weer beperkt oorlogsvoering

Het winterweer heeft al zijn intreden gedaan in Oekraïne. Er zijn afgelopen weekend zware stormen geweest op de Zwarte Zee, zegt Bouwmeester. “Er is zelfs een cycloon geweest en de kust is aangetast. Ook een aantal faciliteiten rondom de Krim zijn getroffen.”

Daarnaast is het zuidelijke en centrale deel van Oekraïne door een enorme sneeuwstorm geteisterd. “Dat geeft beperkingen in de oorlogsvoering. Pantservoertuigen kunnen veel aan en kunnen door een dik pak sneeuw rijden, maar aan de andere kant kunnen dit soort voertuigen ook gaan schuiven. Wat lastig is als je een heel groot uitgestrekt landschap hebt, is dat je niet weet hoe de ondergrond is. Zelfs een tank kan wegglijden en over de kop slaan. Het is best wel gevaarlijk om in dit weer te opereren.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Te voet de oorlog voortzetten is volgens de Brigadegeneraal ook geen oplossing. “Het levert heel veel sporen op. Je hoeft maar een drone de lucht in te sturen en je bent gezien.”

Neemt gevechtsintensiteit af?

Het vermoeden is dat door de winterse omstandigheden de gevechtsintensiteit wat zal afnemen. “Ik heb gesproken met de zuidelijke bevelhebber van de Oekraïners, de generaal Oleksandr Tarnavskyi. Hij zei zich niet zoveel zorgen te maken over de winter die gaat intreden.”

Op dit moment is het inzetten van pantservoertuigen nauwelijks mogelijk in het zuidelijke front, “omdat de Russische verdedigingslinies tussen de stad Donetsk en Zaporizja heel degelijk zijn ingezet”. Volgens Bouwmeester komt het Oekraïense leger daar nauwelijks doorheen.

“Afgelopen zomer heeft Oekraïne het geprobeerd, maar daardoor zijn meerdere voertuigen uitgeschakeld of vernietigd, waardoor Oekraïne heel snel op een andere tactiek overgegaan is.” Volgens Bouwmeester worden aan het front nauwelijks Westerse tanks en pantservoertuigen gebruikt. “Hooguit Westerse artillerie, want dan is het mogelijk om vanaf langere afstanden te schieten.”

Tarnavskyi zei tegen Bouwmeester dat ze vanuit Canada en Duitsland vorig jaar al goede uniformen en schoeisel gekregen hebben. “Dat is nu belangrijk. Rusland heeft minder geïnvesteerd in de uitrustingen van de individuele militair. Op dat vlak is Oekraïne nu in het voordeel”, aldus de Brigadegeneraal.

Lees ook:

Frans Timmermans (GL-PvdA): ‘EU nog lang niet klaar voor toetreding Oekraïne’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: Thuiszorghulp steelt van dementerende vrouw: ‘Ze droeg het sieraad van mijn moeder op haar profielfoto’

Sophie Keulemans ontdekt op Facebook een foto van de thuiszorgmedewerkster die het sieraad van haar dementerende moeder draagt. De vrouw, de 51-jarige Sharda N., is onlangs veroordeeld.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Sophie en particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg. Onderzoeksjournalist Alissa Hippe zoekt uit hoe vaak diefstallen in de (thuis)zorg voorkomen.

Luister de podcast nu in je favoriete podcastapp.
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer