main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 29 november 2023 — 13:05

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen gaan, als ze niet in actie komen, vanaf 1 januari veel meer betalen, omdat de overheid niet meer compenseert”, zegt energie-expert Ben Woldring in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“De overheid zorgde ervoor dat je voor gas nooit meer dan 1,45 euro per kuub betaalde en voor elektra nooit meer dan 40 cent per kilowattuur”, vervolgt Woldring. “Die maximum tarieven houden op te bestaan.”

Daarnaast schroeft de overheid ook de belasting op gas omhoog. “Met twaalf cent per kuub. We hebben dat allemaal doorgerekend: voor een gemiddeld huishouden betekent dat onder aan de streep zo’n honderd euro per jaar die erbij komt.” Omdat de gasvoorraden momenteel vol zitten, is de gasprijs wel aan het dalen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Stap zo snel mogelijk over op vast contract’

Woldring roept mensen op om zo snel mogelijk over te stappen van energieleverancier als blijkt dat hun kosten boven het prijsplafond uitkomen. “Je hebt nu de mogelijkheid om over te stappen op een vast contract, wat afgelopen jaar niet mogelijk was. Als je daarvoor kiest, heb je volgend jaar zekerheid qua energiekosten. Doordat de energieprijs de afgelopen tijd zo gedaald is, kun je het nu vastzetten voor tarieven onder het prijsplafond.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

De goedkoopste prijzen die nu worden aangeboden liggen ongeveer rond de 1,30 euro per kuub gas. “Dat ligt fors onder de 1,45 euro van de overheid”, aldus de energie-expert. “Een overstap duurt ongeveer vier weken. Als je dit nu doet, ben je begin januari overgestapt, precies op het moment dat het prijsplafond ophoudt.”

Veel huishoudens op variabel tarief

Woldring ziet dat 91 procent van de mensen die een vergelijking doet kiest voor een jaarcontract. “Vastzetten is het meest populair op dit moment. Maar als we kijken naar wat Nederlanders op dit moment hebben afgesloten, zie je dat meer dan de helft nog op een variabel tarief zit. Dat tarief kan continu veranderen. Er hoeft maar iets te gebeuren en dat voel je op je energierekening.”

Volgens het NIBUD durven veel mensen het niet aan om een vast contract af te sluiten, mede omdat ze het ingewikkeld vinden. Volgens Woldring is het helemaal niet lastig. “Een overstap is binnen een paar kliks geregeld. Er zit misschien wat verschil tussen de service van energiebedrijven en je hebt de keuze voor groen gas of groene stroom. Dat zijn keuzes die je kunt maken, maar dat kan je zo aanklikken. Het is hartstikke eenvoudig.”

Tekst gaat verder onder de X:

Gasprijs blijft schommelen

Woldring benadrukt dat voor de start van de oorlog in Oekraïne de gasprijs al aan het oplopen was. “Precies een jaar geleden hadden we de hoogste prijs ooit. Dat had toen te maken met het opblazen van de pijpleidingen van Nord Stream, maar ook de prangende situatie of we in Europa de winter goed doorkomen speelt mee. Gelukkig was de laatste winter heel mild, waardoor we die periode goed doorkwamen. Daardoor zie je dat de prijzen heel hard gedaald zijn.”

Bekijk hieronder de grafiek over de totale gemiddelde jaarkosten van energie. Tekst gaat daaronder verder.

Totale gemiddelde jaarkosten (2021 tm 2023).

Niemand kan voorspellen wat er met de energieprijs gaat gebeuren en dus Woldring ook niet, “maar normaal gesproken zie je dat in de winterperiode de prijzen weer iets oplopen”. Dat heeft volgends de energie-expert alles te maken met dat ongeveer driekwart van het energieverbruik in de wintermaanden plaatsvindt. “En dat weten de handelaren op de energiemarkten natuurlijk ook.”

Lees ook:

Gasprijs daalt weer door afnemende zorgen over aanvoer

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is vintage nog een koopje?

Kringloop stoffig? Nee hoor. Veel millennials struinen kringloopwinkel na kringloopwinkel af om unieke spullen op de kop te tikken. De prijzen vliegen omhoog, dus is vintage nog wel een koopje?

Presentator Tanja Kok gaat uit op onderzoek, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Vrijdag 23.10 uur

Diefstal in de thuiszorg

Onlangs is de thuiszorgmedewerkster door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf. Hoe vaak komen diefstallen in de (thuis)zorg voor? 

De dementerende moeder van Sophie Keulemans is door de thuiszorgmedewerkster bestolen van sieraden. Ze doet haar verhaal. Presentator Maaike Timmerman gaat ook in gesprek met particulier rechercheur René, die speurt naar diefstallen in de zorg.

Vrijdag, 19.00 uur
Boa seksueel geïntimideerd door drugsgebruiker: ‘Hij pakte zijn geslachtsdeel vast’

Naroepen, ongepaste opmerkingen maken en nafluiten: sinds 1 juli is straatintimidatie strafbaar. “Een positieve ontwikkeling”, zegt een Utrechtse boa in het WNL-programma Het Misdaadbureau. Ze…

Lees meer

Vicepremier Agema (PVV) heeft spijt van opmerking over ‘stoer doen’

PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie “zo stoer is” om het staatsnoodrecht tegen te houden. “Dat…

Lees meer

Alexandra van Huffelen wil met D66 naar het midden: ‘Mensen teleurgesteld in extremen’

Als Alexandra van Huffelen de nieuwe voorzitter van D66 wordt, wil ze met de partij naar het midden. Dat vertelt de oud-staatssecretaris (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)…

Lees meer

Jongeren willen tweedehands spullen, vintage populair: ‘Steeds meer mensen vinden het normaal’

Steeds meer Nederlanders kopen tweedehands spullen, met name jongeren. De aanvoer naar kringloopwinkels gaat af en aan en ook steeds jongere mensen komen graag langs…

Lees meer